Kontakt

Arbejdsliv

Dansk velstand er drevet af produktivitet og ikke arbejdsudbud

Ofte bliver der sat lighedstegn mellem øget arbejdsudbud og øget velstand i den offentlige debat. Men det er produktiviteten, der har drevet velstanden i Danmark.

I den politiske debat over de senere år har der været et stort fokus på arbejdsudbud. Arbejdsudbudseffekterne af konkrete politiske tiltag har været centrale, når der har været diskuteret for eksempel skatteomlægninger og overførselsindkomsternes størrelser.

Men faktisk er arbejdsudbuddet langt fra den vigtigste kilde til udviklingen i velstanden i Danmark. I denne analyse ser vi nærmere på, hvad der har været drivende for velstanden i Danmark siden 1966.
 
Langt den vigtigste kilde til vores velstandsfremgang har nemlig været væksten i timeproduktiviteten. Det fremgår af figuren nedenfor.

Faktisk har udviklingen på arbejdsmarkedet har derimod trukket velstanden ned i perioden. Beskæftigelsen målt i timer pr. indbygger er således faldet med 0,6 pct. om året. Samlet har udviklingen på arbejdsmarkedet altså bidraget negativt til velstanden for perioden.

Godt nok er arbejdsudbuddet og beskæftigelsen i årene 1967-2019 blevet øget markant, men andelen af den samlede befolkning, som er i arbejde, er i gennemsnit kun øget med 0,07 pct. om året. Fremgangen i beskæftigelsen har i perioden altså kun været lidt kraftigere end væksten i befolkningen. Samtidig er den gennemsnitlige arbejdstid faldet med godt 0,6 pct. om året.
 
Selv når vi kun ser på perioder, hvor der har været et stort fokus på øget arbejdsudbud og øget beskæftigelse, finder vi, at det er produktiviteten, der driver vores velstand.

Derfor er det vigtigt, at kommende politiske reformer fokuserer på at øge produktiviteten. Det kan ske via offentlige investeringer i forskning og udvikling, fremme af private investeringer i nye maskiner og ny teknologi i virksomhederne eller ved at investere i uddannelse og opkvalificering, fordi produktiviteten også kan øges ved at øge uddannelsesniveauet i befolkningen.

Omtalt af Altinget den 19. januar 2021