Kontakt

Arbejdsmarked

Coronakrisen vil koste tusindvis af arbejdspladser

BNP og beskæftigelsen vil falde, mens arbejdsløsheden stiger som konsekvens af coronakrisen. Det viser fire scenarier udarbejdet af ADAM-gruppen i Danmarks Statistik.

Udsigterne for den globale økonomi er efter udbredelsen af COVID-19 blevet meget dystre, og dansk økonomi kigger ind i et år med bl.a. faldende beskæftigelse.
 
ADAM-gruppen i Danmarks Statistik har udarbejdet fire forskellige risikoscenarier.
Af alle de prognoser, der hidtil er kommet for dansk økonomi, er dette uden tvivl den mest gennemarbejdede og grundige.
Erik Bjørsted, cheføkonom i AE
 
Ud fra ADAM-gruppens scenarier virker det ikke urealistisk ifølge Erik Bjørsted, cheføkonom i AE, at arbejdsløsheden når et niveau på 150.000-160.000 arbejdsløse, når den topper.
 
Krisen kan dog blive mere langvarig på eksportmarkedet, ligesom en langstrakt krise kan sænke forbrugs- og investeringslysten. I så fald vil arbejdsløsheden komme op over de niveauer, vi så under finanskrisen.
Det går rigtigt hurtigt, så tingene kan hurtigt ændre sig, men baseret på, at udviklingen i nytilmeldte ledige nu ikke stiger helt så voldsomt som for et par dage siden, tror jeg, at vi lander omkring det scenarie.
Erik Bjørsted, cheføkonom i AE
 
Ifølge scenariet bliver BNP-niveauet sænket med 4,6 procent i 2020 og kommer i 2021 til at ligge 1,4 procent under referenceforløbet.
 
Beskæftigelsen vil i 2020 være cirka 54.000 personer lavere end antaget i referenceforløbet og er i 2021 fortsat 29.000 personer under det oprindeligt skønnede.
 
Arbejdsløsheden vil ifølge scenariet blive 42.000 personer højere end eller i 2020.
 
 
 
Læs mere om alle fire scenarier i den vedhæftede analyse.

Omtalt på Finans.dk den 28. marts