Kontakt

Uddannelse

Besparelser på uddannelse kan koste milliarder i tabt velstand

Regeringen har sparet massivt på uddannelse siden 2015, og flere skoler og institutionerne melder om, at det går ud over kvaliteten. Hvis kvalitetsforringelser betyder, at alle nyuddannede på en årgang klarer sig 1 pct. dårligere, vil det koste mere end 200 mio. kr. om året i tabt velstand.

Regeringens såkaldte ’omprioriteringsbidrag’ har betydet store besparelser på uddannelsesområdet. Konkret har alle uddannelsesinstitutioner skullet spare 2 pct. hvert eneste år. Udover omprioriteringsbidraget har regeringen pålagt institutionerne en række specifikke besparelser på fx indkøb, udbudsloven, takstjusteringer mm.

 De vedvarende besparelser på uddannelsesområdet, og specielt omprioriteringsbidraget, der har været indført siden 2016, betyder, at der år efter år har skullet spares mere og mere på undervisning og uddannelser i Danmark.

I 2019 har regeringen sparet 3,3 mia. kr. på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser i Danmark set i forhold til niveauet i 2015.

Flere og flere uddannelsesinstitutioner melder, at besparelserne går ud over kvaliteten. Som rektor på Nyborg Gymnasium Henrik Stokholm udtrykker det: ”Vi har prøvet at sige flere gange ’Det går ikke ud over kvaliteten’, men nu må vi sige: Det kommer til at gå ud over kvaliteten.”

Spørgsmålet er, hvad det kan komme til at koste for Danmark, og hvad det vil koste, hvis besparelserne kommer til at fortsætte, sådan som regeringen har aftalt. For selvom Venstre i valgkampen har foreslået at fjerne omprioriteringsbidraget, så har VLAK-regeringen i sin seneste finanslov ladet omprioriteringsbidraget fortsætte efter 2019 – dog med undtagelse af erhvervsuddannelserne, der er blevet friholdt fra 2019 og frem.

Hvis dem, der bliver færdige med deres uddannelse i dag, klarer sig 1 pct. dårlig pga. besparelserne, så bliver deres livsværditilvækst lavere, og den samfundsøkonomiske gevinst af deres uddannelse bliver reduceret. Dermed går samfundet glip af velstand.

Bare 1 pct. dårligere kvalitet for en enkelt årgang vil betyde, at Danmark årligt vil gå glip af ca. 200 mio. kr. i tabt velstand. Hvis både faglærte og personer med kort, mellemlang og lang videregående uddannelse klarer sig 1 pct. dårligere gennem livet vil samfundet opleve et velstandstab på op imod 14 mia. kr.

Hvis regeringens besparelser fører til, at kvaliteten reduceres med 1 pct. for flere årgange, så bliver velstandstabet større.

I Danmark er der brug for en veluddannet arbejdsstyrke. Arbejdsmarkedet har behov for arbejdskraft med en uddannelse i bagagen, og i fremtiden bliver det endnu mere vigtigt, fordi antallet af ufaglærte job bliver mindre og mindre. 

Omtalt af Magisterbladet d. 16. maj 2019.