Kontakt

Det danske klassesamfund

Arbejderklassen forsvinder blandt Københavns børnefamilier

Fire ud af ti børnefamilier i København er fra eliten, mens kun én ud af ti børnefamilier er fra arbejderklassen. I 1988 var billedet det modsatte.

Børnefamiliernes sociale sammensætning i København og på Frederiksberg har ændret sig betydeligt siden slutningen af 1980’erne.

I 1988 kom 11 procent af de 0-2-årige i København og på Frederiksberg fra familier i eliten, dvs. overklassen eller den højere middelklasse. Andelen er nu steget til 43 procent. Det er altså næsten en firdobling på 30 år.

Omvendt er andelen af småbørn, der kommer fra familier i arbejderklassen, blevet reduceret drastisk i samme periode. Andelen af småbørn, der kommer fra arbejderklassefamilier, er faldet fra cirka 41 procent i 1988 til cirka 10 procent i 2018.

En voksende højere middel- og overklasse på bekostning af arbejderklassen blandt børnefamilierne ses også på landsplan, men udviklingen er voldsommere i hovedstaden.

På landsplan er arbejderklassen skrumpet fra cirka 51 procent i 1988 til knap 23 procent i 2018, mens den højere middelklasse og overklassen i samme periode er vokset fra knap 8 procent til 24 procent.

Den almindelige arbejderfamilie er således på hastigt tilbagetog i København og forsvinder mere og mere ud af bybilledet. Det er et udtryk for, at hovedstaden i højere grad bliver et sted for de højest lønnede og personer med lange uddannelser.

Omtalt af Information den 18. august 2020