Kontakt

PRESSEMEDDELELSE

AE: Usikkerhed om skattelettelser bør tages yderst alvorligt

Ny vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd viser, at der er udsigt til fortsat fremgang på det danske arbejdsmarked. Vismændene forventer, at beskæftigelsen stiger med 46.000 personer frem mod 2020.

Formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), professor Per Kongshøj Madsen, der også er medlem af Det Økonomiske Råd, er enig i vismændenes vurdering:

”Jeg er helt enig i vismændenes vurdering af, at vi stadig har udsigt til jobfremgang i Danmark. Dansk økonomi er ikke ved at ramme muren, og der er ikke et akut behov for flere udbudsreformer, som arbejdsgiverne ellers slår på tromme for”, siger Per Kongshøj Madsen og fortsætter:

”Vismændene skriver, at boligjobordningen og indfasning af skattelettelserne kan øge risikoen for overophedning på arbejdsmarkedet. Hvis regeringen vil tage noget fart ud af arbejdsmarkedet, så er det jo oplagt at annullere skattelettelserne og boligjobordningen i stedet for eksempelvis at forsøge at få billig udenlandsk arbejdskraft til Danmark eller øge pensionsalderen,” siger AE’s formand.

Vismændene har i rapporten set nærmere på effekten af skattelettelser. Netop i en tid, hvor mange efterspørger reformer for at øge arbejdsudbuddet, er vismændenes bidrag vigtigt. Konkret har de set på, hvor meget arbejdstiden ændres, når skatten sænkes. Her finder de en effekt for kvinder, men ingen signifikant effekt for mænd af en lavere marginalskat. Vismændene understreger, at effekterne er forbundet med store usikkerheder.

”Vismændenes undersøgelse viser med al tydelighed, hvor store usikkerheder der er af lavere skat. Resultaterne viser, at der ikke er nogen effekt for mænd. Eftersom størstedelen af dem, der betaler topskat, er mænd, så overvurderer de økonomiske ministerier i dag effekten af topskattelettelser. Den usikkerhed bør afspejles i vurderingerne fra de økonomiske ministerier, der jo som regel udkommer med to streger under facit. De afledte virkninger på arbejdsudbuddet bør ikke indregnes på den korte bane, når der f.eks. forhandles finanslov. Når usikkerheden ikke bliver taget seriøst, så vildleder og forvrider det de politiske prioriteringer”, siger Per Kongshøj Madsen.

Et sidste tema i vismandsrapporten er effekten af uddannelse til ufaglærte. I rapporten fastslår vismændene, at der er positive effekter af uddannelse til ufaglærte. På den baggrund anbefaler vismændene brobygningsuddannelser. Per Kongshøj Madsen er enig i den vurdering, men undrer sig samtidig over, at vismændene ikke har flere anbefalinger:

”Vi ved, at uddannelse løfter beskæftigelsen for ufaglærte. Vi ved, at uddannelse løfter indkomsterne. Vi ved, at uddannelse løfter arbejdsudbuddet over livsløbet. Derfor skal vi sætte massivt ind for at løfte flere ufaglærte til faglærte. Det kan vi gøre ved at sikre praktikpladser til de unge. Vi skal opprioritere erhvervsskolerne, som har været udsat for besparelser de sidste mange år, og vi skal have et meget større fokus på voksen- og efteruddannelse. Det er alle vigtige instrumenter for at sikre, at flere løftes fra ufaglært til faglært”, afslutter Per Kongshøj Madsen.