Kontakt

ANALYSE

24.000 børn ramt af skolelukninger

Siden 2008 har 24.000 folkeskoleelever oplevet, at deres skole lukkede. Skolelukningerne har især ramt i de tyndtbefolkede dele af landet. Det er især børn af ufaglærte og faglærte, som oplever at deres skole lukker.

Fra 2008 til 2015 har 24.000 folkeskoleelever oplevet, at deres skole lukkede. Geografisk bliver børn fra Fyn, Nord- og Sydjylland oftere ramt af skolelukninger, mens sjællandske børn er underrepræsenteret. Det er særligt byen København, hvor skolebørnene er har oplevet relativt færre lukninger.

Der er især tyndtbefolkede områder, som har været ramt af skolelukninger. Bor man i et område, hvor tætheden er under 100 personer pr. kvadratkilometer, så er sandsynligheden for at opleve en lukning dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

 

Hver fjerde af de ramte børn boede i et tyndtbefolket område, mens kun hvert tiende danske skolebarn i folkeskolen boede i et af de tættest befolkede områder. Eleverne i de tyndest befolkede områder er således blevet ramt relativt hyppigere. Centraliseringen har dermed medført, at det især er i provinsen og i yderområderne, hvor folkeskolerne er lukket.

Hvis vi ser på, hvilke elever der er blevet ramt af skolelukninger, så er det hovedsageligt børn af ufaglærte og faglærte. Deres børn udgør ca. 60 procent af de børn, hvis skole er lukket, mens de blandt danske skolebørn udgjorde 52 procent. Omvendt udgør børn af universitetsudannede kun 9 procent af de børn, der fik lukket deres skole, mens de udgjorde 16 procent af alle danske skolebørn i samme periode.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 8. oktober