Kontakt

Unge uden job og uddannelse

186.000 unge er hverken i job eller i uddannelse

186.000 unge under 30 år er hverken i job eller under uddannelse. Det svarer til hver sjette i unge dansker. Mere end tre-fjerdedele af de unge, der hverken er i job eller under uddannelse, har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Der er mange tusinde unge der er et godt stykke fra såvel arbejdsmarkedet, som uddannelsessystemet.

186.000 unge var uden for job og uddannelse ifølge de seneste tal fra september 2015, og mere end halvdelen – 112.000 unge – har været uden for i mindst 6 måneder. 

Mange kræfter har været sat ind på at hjælpe unges overgang fra grundskolen til ungdomsuddannelserne med folkeskolereformen, erhvervsuddannelsesreformen og senest gymnasiereformen, men som denne analyse viser, er det ikke tilstrækkeligt. Vi må også have fokus på de mange tusinde unge, der har forladt uddannelsessystemet. 

Konturerne på arbejdsmarkedet tegner allerede et billede af, at det er svært at klare sig som ufaglært. De unge, der i dag står uden for, er bagerst i køen, når jobbene skal besættes. Ofte er erhvervserfaringen lav, og for langt de flestes vedkommende, har man heller ingen uddannelse med sig i bagagen.

AE’s fremskrivninger af arbejdsmarkedet viser, at vi frem til 2025 vil have et massivt overskud af ufaglærte, mens vi vil mangle faglærte og personer med korte eller mellemlange videregående uddannelser.

Det er derfor vigtigt, at vi sætter fokus på at få de unge, der i dag står uden for job og uddannelse i spil. De, der ikke har en uddannelse skal have en uddannelse eller opkvalificeres. For unge, der har en erhvervskompetencegivende uddannelse, må man fokusere på redskaber, der giver erhvervserfaring, der kan hjælpe dem i fast arbejde

Omtalt af Jyllands Posten d. 26. juni 2016