Kontakt

Indhold
Erhvervsuddannelser

Kun 18 pct. af en ungdomsårgang forventes at få en erhvervsuddannelse

Danmark har udsigt til at mangle faglært arbejdskraft, men andelen af unge, der forventes at tage en erhvervsuddannelse, er stagneret. 17,6 pct. af de unge, som afsluttede 9. klasse i 2021, forventes at have en erhvervsuddannelse otte år efter afgang fra grundskolen. Dog er der store geografiske forskel på, i hvor høj grad de unge får en erhvervsuddannelse.

Hovedkonklusioner

  • 17,6 pct. af den ungdomsårgang, som afsluttede 9. klasse i 2021, forventes at have en erhvervsuddannelse i 2029.
  • Niveauet ligger på omtrent samme lave niveau som de seneste fem år. Niveauet ligger markant lavere end i 1990’erne og perioden frem mod finanskrisen.

  • I flere jyske kommuner er forventningen, at mere end hver fjerde vil være faglært otte år efter afgang fra grundskolen.

  • Der bør investeres i erhvervsuddannelserne med tre formål: At øge kvaliteten af undervisningen, at investere i tidssvarende udstyr samt at sænke frafaldet, der i dag er alt for højt.

Mangel på faglærte

Danmark har udsigt til at mangle faglært arbejdskraft, og det er derfor centralt for dansk økonomi, at der uddannes flere faglærte. Siden 2014 har der været en række uddannelsespolitiske målsætninger for erhvervsuddannelserne, der bl.a. omhandler søgning og frafald, men ikke fuldførelse.

Målsætningerne lyder på, at mindst 25 pct. af en ungdomsårgang skulle søge ind på en erhvervsuddannelse umiddelbart efter grundskolen i 2020. I 2025 lyder målsætningen på, at andelen skal være 30 pct. samt at 2 ud af 3, der søger ind, skal fuldføre en erhvervsuddannelse. Disse mål er langt fra at blive opfyldt, hvilket også betyder at vi uddanner for få faglærte.

Børne- og Undervisningsministeriet har netop opdateret deres profilmodel. Profilmodellen fremskriver den forventede uddannelsesadfærd for ungdomsårgange. Nærmere præcist kigger vi i denne analyse på det forventede uddannelsesniveau otte år efter, at de unge har forladt grundskolen.


Mindre end hver femte unge forventes at få en erhvervsuddannelse

Figur 1 viser udviklingen i den forventede andel af en ungdomsårgang, som forventes at have en erhvervsuddannelse otte år efter grundskolen. Andelen har været faldende fra omkring årtusindskiftet indtil 2015, hvorefter niveauet omtrent har ligget stabilt på et historisk lavt niveau.

På landsplan forventes 17,6 pct. af de unge, som forlod 9. klasse i 2021, at have fuldført en erhvervsuddannelse otte år efter, dvs. i 2029.

Tallet peger på, at erhvervsuddannelserne skal gøres mere attraktive gennem opprioritering, når uddannelsesmidlerne skal fordeles. Erhvervsskoleelever peger selv på, at de savner tidssvarende udstyr og bedre kvalitet i undervisningen.1

Figur 1

I mange jyske kommuner forventes hver fjerde ung at få en erhvervsuddannelse

Figur 2 viser, at der er markante geografiske forskelle på, i hvor høj grad unge får en erhvervsuddannelse.

I flere jyske kommuner forventes mere end hver fjerde at få en erhvervsuddannelse. Det gælder f.eks. i kommunerne Varde, Billund, Lemvig og Struer. Omvendt er andelen af unge, som forventes at tage en erhvervsuddannelse, meget lav i kommunerne nord for København. I Gentofte Kommune forventes f.eks. blot fire pct. at få en erhvervsuddannelse.

Figur 2
  • 1https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-11433