Kontakt

Indhold
Langtidsledighed

Ledige seniorer kommer langsommere tilbage i beskæftigelse

De ældste på arbejdsmarkedet har sværere ved at komme tilbage i job, hvis de har mistet jobbet. Det gælder især for de 60-64-årige, hvilket betyder, at ledige i denne aldersgruppe oftere ender i langtidsledighed. Blandt 60-64-årige arbejdsløse er 23 pct. langtidsledige, mens det gælder for ca. 16 pct. af alle arbejdsløse.

Hovedkonklusioner

  • Knap hver fjerde arbejdsløse mellem 60 og 64 år er langtidsledig, mens det kun gælder for 16 pct. af alle arbejdsløse.
  • Selvom beskæftigelsen aktuelt er rekordhøj, har de ældste grupper på arbejdsmarkedet fortsat sværere ved at finde vej tilbage i job end de yngre. Næsten fire ud af ti nyledige er tilbage i beskæftigelse efter tre måneder, men blandt 60-64-årige er kun 29 pct. tilbage i beskæftigelse efter tre måneder.
  • Selv i gode tider har seniorer svært ved at komme tilbage i arbejde, når de er blevet ledige. For seniorer kan langvarig ledighed føre til et tidligere exit fra arbejdsmarkedet. Når arbejdsgiverne melder om mangel på arbejdskraft, bør de derfor satse mere på at rekruttere de ældste ledige – både for virksomhedens, for seniorernes og for samfundsøkonomiens skyld. Derfor er det også positivt, at regeringen vil sætte fokus på diskrimination af seniorer på arbejdsmarkedet.

Seniorer er oftere langtidsledige

Aktuelt er vilkårene på arbejdsmarkedet gunstige. Beskæftigelsen slår rekord måned efter måned, ledigheden er lav, og antallet af langtidsledige er historisk lavt. I oktober 2022 var der således 12.500 langtidsledige personer. Alligevel har ledige over 60 år sværere ved at finde job end andre ledige.

Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig mindst 80 pct. af tiden det seneste år.

Figur 1 viser andelen af langtidsledige i oktober 2022 fordelt på aldersgrupper set ift. det samlede antal ledige i hver aldersgruppe.

Det fremgår, at andelen af langtidsledige ift. det samlede antal ledige er markant højere blandt +60-årige ledige end blandt de øvrige aldersgrupper. 23 pct. af de 60-64-årige ledige var langtidsledige. For alle ledige er andelen af langtidsledige 16 pct., og for de 40-59-årige var niveauet på omkring 18 pct.

Figur 1

Selv i opsving halter seniorer efter

Figur 2 viser udviklingen i langtidsledigheden målt som andel af bruttoledigheden fra januar 2007 til oktober 2022. Gennem hele perioden er andelen af langtidsledige højere blandt de 60-64-årige, og selv i økonomisk gode tider, er der flere seniorer, som havner i langtidsledighed.

Figur 2

Fire ud af ti 60-64-årige ledige er tilbage i beskæftigelse efter et halvt år

På tværs af aldersgrupper er knap fire ud af ti nyledige tilbage i beskæftigelse efter tre måneder, og godt halvdelen er i beskæftigelse efter et halvt år. Efter ni måneder er knap to ud af tre i job.

For de 60-64-årige er billedet dog ikke helt så positivt. Her er blot ca. tre ud af ti af de nyledige i job efter tre måneder, og ca. fire ud af ti er i job efter et halvt år.

Figur 3

Virksomhederne bør satse på seniorarbejdskraften

Analysen viser tydeligt, at seniorer også i gode tider har sværere ved at komme i job end andre aldersgruppe, når de først er blevet ledige. I den aktuelle situation, hvor arbejdsgiverne melder om store rekrutteringsudfordringer, virker det paradoksalt, at mange seniorer ender i langtidsledighed.

Langtidsledige får ofte sværere ved at finde vej tilbage i beskæftigelse, og de kan miste troen på, at det vil lykkes. Vi ved da også fra bl.a. Seniortænketankens1  arbejde, at langvarig ledighed i seniorårene øger sandsynligheden for tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Derfor er det også meget positivt, at der i det nye regeringsgrundlag lægges op til at modarbejde diskrimination af seniorer, der ufrivilligt holdes ude for beskæftigelse.  I en tid, hvor virksomhederne har svært ved at skaffe arbejdskraft, har vi nemlig brug for, at de seniorer, der kan og vil, bliver på arbejdsmarkedet. Det er derfor nødvendigt, at arbejdsgiverne satser mere på seniorerne på arbejdsmarkedet. Det gælder både fastholdelse og rekruttering. Hvis seniorerne ikke får chancen, er det skidt for både virksomhederne, for seniorerne og for samfundsøkonomien.

  • 1Litteraturreview om effekter i forhold til tilbagetrækning (bm.dk)