Kontakt

Indhold
Skat

Meget få topskattebetalere i offentlige faggrupper

Blandt offentligt ansatte, der har ét arbejde og én lønindtægt, er der meget få topskattebetalere. Denne analyse undersøger, hvor mange pædagoger, lærere, socialrådgivere, politibetjente, social- og sundsmedarbejdere og sygeplejersker, der betaler topskat. Derudover undersøger analysen, hvor indkomsten blandt topskattebetalerne kommer fra. Topskattegrænsen nås nemlig ofte via privatansættelse, overarbejde, bijob, lederstillinger, som virksomhedsejer eller via andre indtægtskilder.

Hovedkonklusioner

  • Der er meget få topskattebetalere blandt ”klassiske” lønmodtageransatte pædagoger, lærere, sygeplejersker, SOSU-medarbejdere, socialrådgivere og ansatte i politiet. En stor del af dem, der betaler topskat, har nemlig indtægter fra andet end deres almindelige arbejde i den offentlige sektor.
  • 100 ”klassiske” pædagoger betaler topskat svarende til 0,3 pct. af alle ”klassisk” ansatte pædagoger.
  • 700 ”klassiske” folkeskolelærere betaler topskat svarende til 1,9 pct. af alle ”klassisk” ansatte lærere.
  • 300 ”klassiske” socialrådgivere betaler topskat svarende til 2,4 pct. af alle ”klassisk” ansatte socialrådgivere.
  • 200 ”klassiske” politibetjente betaler topskat svarende til 5,9 pct. af alle ”klassisk” ansatte politibetjente.
  • 200 ”klassiske” social- og sundhedsmedarbejdere betaler topskat svarende til 0,2 pct. af alle ”klassisk” ansatte SOSU-medarbejdere.
  • 500 ”klassiske” sygeplejersker betaler topskat svarende til 1,8 pct. af alle ”klassisk” ansatte sygeplejersker.

Få ”klassisk” offentligt ansatte betaler topskat

Som et argument for at hæve topskattegrænsen bliver velfærdsfaggrupper, der betaler topskat, ofte nævnt i den offentlige debat. For eksempel bliver det nævnt, at mange sygeplejersker betaler topskat, og man kan måske foranlediges til at tænke, at mange offentligt ansatte sygeplejersker, der arbejder under normale vilkår, betaler topskat.

Denne analyse undersøger, hvor mange ”klassisk” ansatte velfærdsmedarbejdere inden for seks konkrete offentlige faggrupper, der rent faktisk betaler topskat. De seks faggrupper er: pædagoger, lærere, socialrådgivere, politibetjente, social- og sundhedsmedarbejdere og sygeplejersker.

Når vi i analysen refererer til en ”klassisk” ansatte, er der tale om en offentligt ansat, der hverken er leder, har bijob, som ikke arbejder mere end fuldtid eller har andre lønindtægter eller kapitalindkomster over 50.000 kr.1

Antallet af "klassisk" ansatte topskattebetalere inkluderer også pensionister, som arbejder sideløbende med, at de får udbetalt pension. Var disse udeladt, ville det allerede lave antal ”klassiske” offentligt ansatte, der betaler topskat, være væsentlig mindre.

Figur 1 viser andelen af ”klassisk” ansatte i seks faggrupper i den offentlige sektor, som betaler topskat. 5,9 pct. af de ”klassisk” ansatte politibetjente betaler topskat – svarende til ca. 6 ud af 100 klassiske politibetjente. Blandt lærere, socialrådgivere og sygeplejersker er det ca. 2 ud af 100 af de ”klassisk” ansatte, som betaler topskat. For pædagoger er tallet 0,3 pct. svarende til 3 ud af 1.000.  For social- og sundhedsmedarbejdere er tallet 0,2 pct. svarende til 2 ud af 1.000.

Generelt er det et fåtal af de personer, der arbejder som pædagog, lærer, socialrådgiver, politi, social- og sundhedsmedarbejdere og sygeplejersker, som betaler topskat, jf. bilagsfiguren nederst i analysen.

Figur 1

Pædagoger

Blandt pædagogerne er der i alt 1.000 topskattebetalere, hvilket svarer til 1,5 pct. af alle, der arbejder som pædagoger. Fraregner man pædagoger, der enten er privatansatte, har bijob eller er selvstændige, så lander man på 100 ”klassiske” pædagoger, der betaler topskat, hvilket svarer til 0,3 pct. af de ”klassiske” pædagoger, jf. Figur 2.

Figur 2

Lærere

Blandt lærerne er der 3.400, der betaler topskat. Det svarer til 4,3 pct. af alle, der arbejder som lærere. Fraregner man lærere, der enten er privatansatte, har bijob, er selvstændige eller har andre indtægtskilder, så lander man på 700 ”klassiske” folkeskolelærere, der betaler topskat, hvilket svarer til 1,9 pct., jf. Figur 3.

Figur 3

Socialrådgivere

Figur 4 viser, at der er omkring 2.400 socialrådgivere, der betaler topskat, men kun 300 af dem er ”klassiske” socialrådgivere. Det svarer til, at kun 2,4 pct. af de ”klassiske” socialrådgivere betaler topskat.

Figur 4

Politibetjente

Der er i alt 800 politibetjente, som betaler topskat. Af disse er der kun 200, der er ”klassiske” politibetjente, jf. Figur 5. Det svarer til, at 5,9 pct. af de ”klassiske” politibetjente betaler topskat.

Figur 5

Social- og sundhedsmedarbejdere

Figur 6 viser, at der i alt er 3.100 social- og sundhedsmedarbejdere (både social- og sundhedshjælpere og -assistenter), som betaler topskat, svarende til 2 pct. af alle social- og sundhedsmedarbejdere. Kigger man på ”klassiske” social- og sundhedsmedarbejdere, er der dog kun 200, der betaler topskat. Det svarer til 0,2 pct. af de "klassiske” social- og sundhedsmedarbejdere – eller 1 ud af 500.

Figur 6

Sygeplejersker

Figur 7 viser, at der i alt er 4.400 sygeplejersker, der betaler topskat. Fraregner man sygeplejersker, som enten er privatansatte, har andre indtægter, er ledere, er selvstændige eller arbejder mere end fuldtid, er der 500 ”klassiske” sygeplejersker tilbage, der betaler topskat. Det svarer til, at 1,8 pct. af de ”klassiske” sygeplejersker betaler topskat – eller 1 ud af 55.

Figur 7

Metode: Sådan har vi gjort

Beregningerne er foretaget på baggrund af Lovmodellens datagrundlag i 2019 fremskrevet til 2023.

Jobfunktion er afgrænset ud fra den jobfunktion, hvorfra personen har den største lønindkomst i løbet af året. Jobfunktionerne er afgrænset ved hjælp af DISCO-koder ud fra følgende koder:

Pædagoger:

234300 (Pædagogisk arbejde),

234310 (Pædagogisk arbejde med unge og voksne),

234320 (Pædagogisk arbejde, fritidsklubber/legepladser),

234330 (Pædagogisk arbejde i skolefritidsordninger/fritidshjem og på skoler),

234340 (Pædagogisk arbejde, førskolebørn),

234390 (Andet pædagogisk arbejde)

Lærere:

234110 (Undervisning på grundskoleniveau, unge og voksne),

234120 (Undervisning på grundskoleniveau, (børn, 1.-10. klasse)),

234130 (Undervisning på grundskoleniveau, børnehaveklasseniveau),

235220 (Specialundervisning på grundskoleniveau (1.-10. klasse))

Socialrådgivere:

263500 (Socialrådgivningsarbejde),

335300 (Formidling af offentlige ydelser),

341200 (Social rådgivningsarbejde på mellemniveau)

Politi:

541200 (Politiarbejde)

SOSU (inkluderer både hjælpere og assistenter):

532110 (Social- og sundhedsarbejde på institutioner og hospitaler, medhjælpere),

532120 (Social- og sundhedsarbejde på institutioner og hospitaler, assistenter),

532190 (Andet omsorgsarbejde på institutioner og hospitaler),

532210 (Social- og sundhedsarbejde i private hjem, medhjælpere),

532220 (Social- og sundhedsarbejde i private hjem, assistenter),

532900 (Andet omsorgsarbejde inden for sundhedsområdet).

Sygeplejersker:

222100 (Sygeplejerskearbejde),

222110 (Sygeplejerskearbejde, basisfunktioner),

222120 (Sygeplejerskearbejde, specialfunktioner),

222130 (Sundhedsplejerskearbejde).

Primær sektor er defineret som den sektor, hvorfra personen har den største lønindkomst i løbet af året. Selvstændige er defineret som personer, der havde overskud af egen virksomhed i året. En person er defineret som havende bijob, hvis personen i løbet af året har haft flere lønmodtagerjobs på samme tid. Ledere er defineret som personer, der har jobstatus 3 (”Ledere på overordnet niveau og mellemniveau”) eller 4 (”Ledere af gruppeledere, herunder personer beskæftiget med ledelsesarbejde, hvor de underordnede omfatter ledere med job-status 3 eller 4”) i lønstatistikken. Personer, der arbejder mere end fuldtid, er defineret som personer, der har arbejdet mere end 1.924 timer i løbet af året.

For sammenlignelighed er tallene kalibreret til FIU-svar 384 (2021-2022), besvaret 9. september 2022.


Bilag

Bilagsfigur 1 viser andelen af personer, der betaler topskat inden for udvalgte jobfunktioner, hvor der typisk er mange offentligt ansatte. Figuren viser altså både offentligt og privat ansatte og er ikke begrænset på arbejdstid, bijob, selvstændige, kapitalindkomst eller ledere. F.eks. ses det, at ca. 10 pct. af alle, der arbejder som socialrådgivere, betaler topskat, mens det for pædagoger kun er 1,5 pct.

Bilagsfigur
  • 1Kapitalindkomst over 50.000 kr. er medtaget, da kapitalindkomst over 47.400 kr. tæller med i topskattegrundlaget (2022).