Kontakt

Indhold
Velfærd

Så mange færre offentligt ansatte svarer Konservatives plan til i den enkelte kommune og landsdel

De Konservative har fremlagt en 2030-plan, der lægger op til en realvækst i det offentlige forbrug på 0,13 pct. årligt. Dette vil betyde ca. 39.000 færre offentligt ansatte i 2030 (ekskl. forsvar). I denne analyse har vi undersøgt, hvordan spareplanen kan ramme i de enkelte kommuner og landsdele.

Hovedkonklusioner

  • En realvækst i det offentlige forbrug på 0,13 pct. årligt vil samlet set betyde ca. 39.000 færre offentligt ansatte i 2030 (ekskl. forsvar). Udviklingen rammer i alle landsdele og kommuner.

  • Færre hænder i den offentlige sektor, samtidig med at der sker en stigning i antallet af børn og ældre, vil medføre, at den offentlige service forringes.

  • For eksempel betyder planen 2.800 færre offentligt ansatte i Vestjylland, der samtidig får 11.500 flere ældre over 70 år.

Så meget svarer 0,13-procentsvækst til i de enkelte kommuner

De Konservative har fremlagt en 2030-plan, der lægger op til en realvækst i det offentlige forbrug på 0,13 pct. årligt. Som en tidligere AE-analyse viser, vil det betyde ca. 39.000 færre offentligt ansatte i 2030 (ekskl. forsvar).1  Finansministeriet når frem til samme tal.2

I denne analyse undersøges det, hvilke konsekvenser den lavere vækst kan få for antallet af offentligt ansatte rundt omkring i landet.

Tabel 1 viser, hvordan den offentlige beskæftigelse forventes at udvikle sig i de enkelte kommuner (to venstre talkolonner) sammenholdt med befolkningsfremskrivninger for hhv. 0-6-årige og 70+-årige (to højre talkolonner).

Tabel 1

Så meget svarer 0,13-procentsvækst til i de enkelte landsdele

Tabel 2 viser, hvordan den offentlige beskæftigelse forventes at udvikle sig i de enkelte landsdele (to venstre talkolonner) sammenholdt med befolkningsfremskrivninger for hhv. 0-6-årige og 70+-årige (to højre talkolonner).

Tabel 2

Metode: Sådan har vi gjort

Analysen er lavet pba. af et registerudtræk fra Danmarks Statistik. Her har vi trukket tal på den offentlige beskæftigelse og taget et gennemsnit for året 2019 (ekskl. ansatte i forsvaret). Årsagen til dette valg af dataår er, at det er det seneste coronaneutrale år. Disse beskæftigelsestal er brugt som fordelingsnøgle til at fordele faldet i den offentlige beskæftigelse på 39.000 personer på de enkelte kommuner og landsdele.

Der er både lavet et udtræk på de ansattes private bopæl og på de ansattes arbejdssted. Begge fordelinger fremgår af tabellerne.


Den lave vækst skal finansiere store skattelempelser i Nordsjælland og København

En tidligere AE-analyse viser, hvordan Konservatives lempelser i personskatterne fordeler sig på tværs af landet.3  De største personskattelempelser går til borgerne i Gentofte Kommune, der i gennemsnit kan se frem til 26.530 kr. årligt. Det er ti gange mere, end borgerne på Langeland i gennemsnit kan se frem til i skattelempelser.

Generelt går de største skattelempelser til borgere i Nordsjælland og Københavnsområdet. Således er 19 ud af de 20 bedst placerede kommuner fra Nordsjælland eller Københavnsområdet. Skanderborg Kommune sniger sig med i top-20 – på en 20.-plads.

Tabel 3 viser, hvordan skattelettelserne i De Konservatives plan fordeler sig i alle kommuner.

Tabel 3
  • 1https://www.ae.dk/analyse/2022-09-med-konservatives-2030-plan-vil-der-blive-39000-faerre-offentligt-ansatte
  • 2https://www.berlingske.dk/politik/nyt-notat-konservatives-2030-plan-betyder-39000-faerre-ansatte
  • 3https://www.ae.dk/analyse/2022-08-konservatives-skatteplan-den-rigeste-tiendedel-skal-have-ti-gange-mere-end-den