Kontakt

Indhold
Uddannelse

Færre nyuddannede begynder karrieren i ledighedskøen

Andelen af nyuddannede, der er ledige et halvt år efter endt uddannelse er faldet fra 15,3 pct. i 2020 til 8,5 pct. i 2021. Ikke siden før finanskrisen har ledighedskøen blandt nyuddannede ligget så lavt. Selvom vi ser en positiv udvikling i ledigheden for alle uddannelsesgrupper, halter de nyuddannede akademikere dog fortsat efter.

Analyse
Udarbejdet af
Chef for registeranalyse
Omtalt af TV 2 Nyhederne den 7. september 2022

Hovedkonklusioner

  • 8,5 pct. af de nyuddannede fra 2021 var ledige et halvt år efter endt uddannelse. Til sammenligning gjaldt det for 15,3 pct. af de nyuddannede fra årgangen før. Det er første gang siden før finanskrisen, at andelen af ledige blandt nyuddannede har ligget så lavt, som den gør nu.
  • Både blandt nyuddannede faglærte og personer med en videregående uddannelse begynder færre nu karrieren i ledighed.
  • Der er dog stadig markante forskelle på de forskellige uddannelsesgrupper. 13 pct. af de nyuddannede akademikere fra 2021 var ledige et halvt år efter endt uddannelse. Til sammenligning gjaldt det kun for 3,9 pct. af de nyuddannede faglærte.
  • Selvom vi ser færre nyuddannede, der er ledige på tværs af alle fagområder, så er der markante forskelle. Hver femte nyuddannet akademiker fra 2021 inden for humaniora og kunst var ledig et halvt år efter endt uddannelse. Inden for økonomi og jura gjaldt det hver trettende.

Fortsat markant forskel på ledighedsrisikoen blandt nyuddannede

Knap 8,5 pct. af de nyuddannede fra årgang 2021 var ledige et halvt år efter endt uddannelse. Dermed er andelen af ledige nyuddannede faldet markant. For de nyuddannede fra 2020 var 15,3 pct. ledige et halvt år efter endt uddannelse. Faktisk har andelen af nyuddannede, der var ledige 26 uger efter endt uddannelse, ikke været lavere siden 2008, dvs. før finanskrisen.

I analysen har vi undersøgt, hvor mange nyuddannede, der er ledige 26-29 uger efter endt uddannelse, hvilket vil sige et halvt år efter endt uddannelse. Vi har fulgt nyuddannede på årgange, som går fra 1. oktober året før til 30. september i året. Seneste årgang dækker således nyuddannede fra 1. oktober 2020 til 30. september 2021. Vi har kunne følge de nyuddannede frem til sommeren 2022. Analysen omfatter nyuddannede, der bor i Danmark, og som ikke er gået i gang med en ny uddannelse.

Figur 1

Andelen af ledige nyuddannede er faldet for alle hoveduddannelsesgrupper. De største absolutte fald i andelen af ledige er sket blandt nyuddannede med en kort videregående uddannelse og lange videregående uddannelser, hvor der er tale om fald på hhv. 9 og 8,8 procentpoint, når man sammenligner årgang 2021 med årgangen før. Det er også på de uddannelser, hvor ledigheden var højest for årgang 2020. Det største relative fald i andelen af ledige nyuddannede er sket blandt faglærte, hvor andelen er faldet med 4,8 procentpoint fra 8,7 til 3,9 pct.

Ser man på forskellen mellem hoveduddannelsesgrupperne, så er det stadig blandt nyuddannede akademikere, at flest nyuddannede er ledige et halvt år efter endt uddannelse. 13 pct. af de nyuddannede akademikere fra 2021 var ledige 26-29 uger efter endt uddannelse. Blandt nyuddannede med korte videregående uddannelser var cirka 10 pct. ledige, og blandt nyuddannede med en professionsbachelor var 8,5 pct. ledige et halvt år efter.

Nyuddannede faglærte har den laveste andel, der er ledige et halvt år efter endt uddannelse. Her gælder det 3,9 pct. Faktisk skal man tilbage til 2007 for at finde en lavere andel nyuddannede faglærte, der var ramt af ledighed et halvt år efter endt uddannelse.

Figur 2

Fald i ledighed fordelt på uddannelsesgrupper

Dykker man længere ned i tallene, ses det at andelen af ledige er faldet, for alle fagområder inden for de forskellige hoveduddannelsesgrupper.

Tabel 1
Tabel 2
Tabel 3
Tabel 4

Metode

Analysen omfatter nyuddannede fra ordinære fuldtidsuddannelser på erhvervsuddannelserne, korte videregående uddannelser, professionsbacheloruddannelser og kandidatuddannelser. Analysen omfatter nyuddannede fra slutningen af 2004 og frem til september 2021.

Alle nyuddannede er fordelt efter dimissionsdatoen på deres uddannelse opgjort på kvartaler, rullende år og årgange, dvs. skoleår fra 1. oktober året før til 30. september i året. Årgang 2021 dækker således nyuddannede fra og med 1. oktober 2020 til og med 30. september 2021.

Analysen omfatter kun nyuddannede, der havde bopæl i landet opgjort pr. 1. januar i året, dvs. årgang 2021 skal have bopæl i Danmark 1. januar 2021.

Dertil er der i denne analyse betinget på, at man ikke må være i gang med en ny uddannelse 1. oktober i året, dvs. at årgang 2021 ikke må være i gang med en ordinær fuldtidsuddannelse pr. 1. oktober 2021.

Blandt de nyuddannede er det undersøgt, hvor mange der var ledige i uge 26-29 efter endt uddannelse.

Ledighed omfatter uger på følgende ydelser: dagpenge (herunder 6 ugers selvvalgt uddannelse), de midlertidige arbejdsmarkedsydelser og følgende (arbejdsmarkedsparate) kontanthjælpsydelser: kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse. Der ses bort fra supplerende dagpenge, da de er beskæftiget i ugen. Personer, der er i aktivering i løntilskud, indgår i ledighedsstatistikken, og er derfor medtaget, som ledighed her. Feriedagpenge indgår ikke. 

Fra 2009 registreres ledighed på 6-ugers selvvalgt uddannelse, hvilket betyder, at der er databrud i 2009. Før 2009 er der ikke informationer om ledige i 6 ugers selvvalgt uddannelse, hvilket kan betyde at andelen af ledige før 2009 er undervurderet.

Uddannelserne er desuden opdelt på Danmarks Statistiks fagområder.

Personer med en EGU er ikke omfattet af analysen.