Kontakt

Indhold
KONTANTHJÆLPSMODTAGERE

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er det laveste i 22 år

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er historisk lavt. I sommeren 2022 var der ca. 35.000 børn, hvor mindst én af de voksne i husstanden var på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år, og niveauet har ikke været lavere i dette årtusind. Det er godt nyt, da mange børn af forældre på kontanthjælp oplever en barndom med økonomiske udfordringer, der også kan mærkes i børnehøjde. Det er flere års fremgang på arbejdsmarkedet, som har betydet et stort fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere.

Hovedkonklusioner

  • I sommeren 2022 var der ca. 35.000 børn, der havde mindst én forældre på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år. 
  • Gennem de senere år er beskæftigelsen steget markant, og i dag er der historisk mange på arbejdsmarkedet.
  • Fremgangen på arbejdsmarkedet har medført et stort fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Opsvinget har nemlig betydet, at mange fra kanten af arbejdsmarkedet har fået en chance på arbejdsmarkedet.

Stort fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere 

Figur 1 viser udviklingen i antallet af kontanthjælpsmodtagere fra 2000 til i dag. Det ses tydeligt, at antallet af kontanthjælpsmodtagere påvirkes markant af den aktuelle situation på arbejdsmarkedet. Frem mod finanskrisen var arbejdsmarkedet ophedet, og mange kontanthjælpsmodtagere kom i job. Da finanskrisen ramte i 2008, steg antallet af kontanthjælpsmodtagere igen voldsomt. Denne stigning fortsatte gennem flere år, og antallet af kontanthjælpsmodtagere toppede først i 20161  på trods af, at beskæftigelsen begyndte at stige allerede i 2013.

Når beskæftigelsen stiger efter en lavkonjunktur, som f.eks. efter finanskrisen, vil det først være til gavn for de stærkeste ledige, men jo længere ind i opsvinget man kommer, og jo mere pres, der er på arbejdsmarkedet, jo flere personer fra kanten af arbejdsmarkedet vil få chancen og komme i job. Derfor er det også meget positivt, at der – med korte undtagelser under coronakrisen – har været fremgang på arbejdsmarkedet så længe.

Figur 1

Laveste antal børn af forældre på kontanthjælp siden 2000

Figur 2 viser antallet af børn med mindst én forælder på kontanthjælp. I sommeren 2022 var der ca. 35.000 børn, hvor mindst én af de voksne i husstanden var på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år, og niveauet har ikke været lavere i dette årtusind.

Figur 2

Højkonjunkturer har ikke kun økonomiske gevinster i form af højere vækst og lavere udgifter til offentlige ydelser. Højkonjunkturer har også sociale gevinster, fordi flere kommer i beskæftigelse. Det er både godt for den voksne, der får et job, men det er også positivt for de børn, der oplever at deres forældre overgår fra kontanthjælp til beskæftigelse.

En hverdag på kontanthjælp medfører nemlig ikke kun økonomiske afsavn for de voksne, men kan også mærkes i børnehøjde. Det daværende SFI (nu VIVE) har tidligere vist, at mange børn, der vokser op i fattigdom eller med forældre på kontanthjælp, oplever afsavn.2 Det gælder bl.a. ift. at have råd til beklædning og fodtøj samt fritidsaktiviteter. Derfor er det også trist, at der stadig er knap 54.000 børn i Danmark, som lever under fattigdomsgrænsen.

På længere sigt er der også sociale gevinster ved, at antallet af børn i kontanthjælpsfamilier falder. Studier viser nemlig negative effekter på beskæftigelse og indkomst som voksen, hvis et barn blot har et enkelt år i fattigdom i løbet af deres barndom.3 Når forældrene overgår fra kontanthjælp til beskæftigelse, øger det dermed ikke kun familiens aktuelle økonomiske situation, men også barnets chancer for at klare sig godt i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet senere hen.


Metode 

Sådan har vi gjort

Analysen viser antallet af børn af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse.

Ydelsesmodtagerne er fundet vha. DREAM-registret, mens antallet af børn er opgjort pr. husstand ud fra befolkningsregistret. Kun hjemmeboende børn under 18 år indgår. Blandt kontanthjælpsmodtagere indgår kun personer, der er registreret som hoved- eller biperson i husstanden. Det betyder også, at eventuelle hjemmeboende kontanthjælpsmodtagere under 25 år ikke indgår i analysen.

  • 1 En del af forklaringen på, at antallet af kontanthjælpsmodtagere forblev højt var dog også flygtningetilstrømningen i 2015.
  • 2 SFI-rapport: Fattigdom og afsavn – om materielle og sociale afsavn blandt økonomisk fattige og ikke-fattige 2016.
  • 3 Der er et stort overlap mellem fattigdom og det at have forældre på kontanthjælp gennem længere tid jf. Afstandene mellem danskerne vokser | Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (ae.dk).