Kontakt

Indhold
Erhvervsuddannelser

Søgning til erhvervsuddannelserne står i stampe, men flere kommuner har fremgang

Søgningen på landsplan til erhvervsuddannelserne ligger fortsat på cirka 20 pct. Der er således langt til 2025-målet om, at 30 pct. af en årgang skal vælge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. 13 kommuner opfylder målet, mens 38 kommuner ligger på mindst 25 pct., som var målsætningen i 2020. Det er primært kommuner, der ligger i Jylland, på Fyn samt på Syd- og Vestsjælland, der har haft fremgang og er tættest på 2030-målsætningen.

Hovedkonklusioner

  • Søgningen til erhvervsuddannelserne står i stampe. Hver femte afgangselev har i år søgt en erhvervsuddannelse efter grundskolen, og det er på niveau med søgningen de seneste tre år. Siden reformen i 2015 er andelen kun steget med 1,5 procentpoint. 
  • Status er, at der er langt til 2025-målsætningen om at 30 pct. af en årgang skal søge en erhvervsuddannelse. 13 kommuner opfylder det mål, og 38 kommuner ligger på mindst 25 pct., som var 2020-målsætningen.
  • Siden erhvervsuddannelsesreformen i 2015 har der været fremgang i mange kommuner. Det er især i kommuner i Jylland, på Fyn samt Syd- og Vestsjælland, at der har været en positiv udvikling i andelen af unge, der har søgt en erhvervsuddannelse.

Søgning til erhvervsuddannelserne står i stampe

Årets søgetal til ungdomsuddannelserne blev offentliggjort torsdag den 24. marts.

Tallene viser, at søgningen til erhvervsuddannelserne fortsat ligger på 20 pct. af en årgang, og dermed ligger søgningen på niveau med de sidste tre år.

Der er langt til målet om, at 30 pct. af en årgang i 2025 skal søge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. 

Figur 1

Blot 13 kommuner opfylder 2025-målet om, at 30 pct. af en årgang skal søge imod erhvervsuddannelserne, jf. Figur 2. Af disse er 4 mindre ø-kommuner.

38 kommuner opfylder 2020-målet på 25 pct. Det drejer sig primært om kommuner i Jylland, på Fyn samt Syd- og Vestsjælland.

I 2015 var det 6 kommuner, der opfyldte 2025-målet om, at 30 pct. af en årgang skulle søge erhvervsuddannelserne, mens 20 kommuner opfyldte 2020-målet om, at 25 pct. skal søge en erhvervsuddannelse.

Figur 2

52 kommuner oplever mere eller mindre fremgang 

På landsplan er andelen, der søger en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen, forøget med 1,5 procentpoint siden 2015.

52 kommuner har haft en fremgang i søgningen siden 2015 på landsgennemsnittet eller større end landsgennemsnittet.

Som det fremgår af Figur 3, gælder det mange kommuner i Jylland og på Fyn samt en del kommuner på Syd- og Vestsjælland samt Lolland og Falster.

Det gælder få kommuner i hovedstadsområdet samt omkring Århus og Odense. Tabel 1 viser en oversigt over de 10 kommuner, der har haft størst fremgang.  

Figur 3
Tabel 1

Lokal udvikling det seneste år 

Figur 4 viser udviklingen inden for det seneste år. På landsplan har andelen, der søger ind på erhvervsuddannelserne næsten ikke udviklet sig.

Mange kommuner i det jyske har haft fremgang ligesom på Lolland, Falster og Bornholm samt et par kommuner på Syd- og det nordvestlige Sjælland.

Figur 4