Kontakt

Indhold
Offentlige udgifter

Nye Borgerlige vil sløjfe hver femte stilling i det offentlige

Nye Borgerlige har fremlagt en økonomisk plan, hvor den offentlige beskæftigelse skal reduceres med 100.000 fuldtidsstillinger. Samtidig vil partiet annullere den stigning i antallet af offentligt ansatte, der skal til, hvis vi skal fastholde den nuværende velfærd, når der kommer flere børn og ældre. Det betyder, at i alt 180.000 fuldtidsstillinger - mere end hver femte offentlige stilling - skal sløjfes i 2035. Læs her, hvilke konsekvenser det kan have for de enkelte kommuner.

Hovedkonklusioner

  • Nye Borgerliges plan vil reducere den offentlige beskæftigelse til ca. 620.000 ansatte i 2035 målt i fuldtidspersoner. Hvis velfærden skal følge med demografien, skal tallet i 2035 være ca. 800.000. Det viser tal fra Finansministeriet. I forhold til det niveau betyder Nye Borgerliges plan, at det offentlige skal nedlægge 22 procent af stillingerne – altså mere end hver femte stilling i hele den offentlige sektor.
  • Vi har regnet på, hvad det kan betyde i de enkelte kommuner. I kommuner såsom Lolland, Vordingborg, Faaborg-Midtfyn og Mariagerfjord svarer planen til, at de offentlige arbejdspladser skal nedlægge ca. 1.100 fuldtidsstillinger. I kommuner såsom Sønderborg, Holstebro og Hjørring svarer planen til, at der skal sløjfes ca. 2.100 offentlige stillinger.
  • Målt på landsdele skal flest stillinger sløjfes i København, Østjylland og Sydjylland, hvis stillingerne skal nedlægges, dér hvor de er i dag.
  • Frem mod 2035 vil antallet af ældre over 80 år stige med 67 pct., og antallet af børn under 10 år vil stige med 17 pct. Det lægger pres på den offentlige sektor.

Nye Borgerlige har fremlagt en økonomisk plan, hvor de foreslår at reducere den offentlige beskæftigelse markant frem mod 2035.


Nye Borgerlige vil sløjfe hver femte stilling i det offentlige

Konkret foreslår partiet at sænke antallet af offentligt ansatte med 100.000 fuldtidsstillinger fra ca. 720.000 personer i 2020 til ca. 620.000 personer i 2035.1  Samtidig aflyser de den beskæftigelsesfremgang i det offentlige, der ifølge Finansministeriet skal til for at fastholde det offentlige serviceniveau frem mod 2035.

Ifølge Nye Borgerliges plan fra juli 2021 indebærer Finansministeriets fremskrivning en stigning på ca. 50.000 fuldtidspersoner frem mod 2035, men ifølge Finansministeriets seneste fremskrivning skal den offentlige beskæftigelse stige med 80.000 fuldtidspersoner for at følge med demografien i 2020-2035. I 2035 skal der altså være ca. 800.000 offentligt ansatte målt i fuldtidspersoner. Nye Borgerliges plan indebærer derfor, at der skal nedlægges 180.000 stillinger sammenlignet med det neutrale forløb svarende til en reduktion på 22,0 pct. Med andre ord skal mere end hver femte stilling nedlægges i hele den offentlige sektor.

I Figur 1 har vi vist antallet af offentligt ansatte pr. 1.000 borgere ifølge Finansministeriets seneste fremskrivning. I 2020 var der 130 offentligt fuldtidsansatte pr. 1.000 borgere. Da børn og ældre kommer til at udgøre en større del af befolkningen i de kommende år, skal det tal stige til 134 offentligt ansatte, hvis vi skal fastholde det nuværende serviceniveau. Hvis den offentlige fuldtidsbeskæftigelse skal ned på det niveau, som Nye Borgerlige foreslår, vil der i 2035 være 104 offentligt ansatte pr. 1.000 borgere.

Figur 1

Så meget svarer Nye Borgerliges plan til i de enkelte kommuner

En reduktion i den størrelsesorden vil ramme alle dele af landet. I Tabel 1 har vi givet en illustration af, hvor meget det svarer til i de enkelte kommuner, hvis de 180.000 fuldtidsstillinger skal nedlægges dér, hvor de offentlige stillinger er i dag.

I så fald er der naturligvis flest stillinger, der skal nedlægges i de store byer. Men der skal også nedlægges ca. 1.100 fuldtidsstillinger i kommuner såsom Lolland, Vordingborg, Faaborg-Midtfyn og Mariagerfjord, hvis stillingerne skal findes dér, hvor de er i dag. Og i kommuner såsom Sønderborg, Holstebro og Hjørring svarer planen til, at der skal sløjfes ca. 2.100 offentlige fuldtidsstillinger. Det dækker både over kommunale, regionale og statslige arbejdspladser.

Tabel 1

Bemærk, at Nye Borgerlige ikke har angivet, hvor i den offentlige sektor og hvor i landet de 180.000 fuldtidsstillinger skal findes. I fraværet af mere konkrete angivelser om Nye Borgerliges spareplaner har vi derfor illustreret konsekvenserne på kommuneniveau ud fra en antagelse om, at de 180.000 stillinger har samme geografiske fordeling, som den offentlige beskæftigelse har i dag.

Når vi taler om stillinger i hver kommune er der tale om alle typer offentlig beskæftigelse med arbejdssted i den pågældende kommune, uanset om det er kommunale, regionale eller statslige arbejdspladser.

Kommunerne og regionerne beskæftiger til sammen ¾ af de offentligt ansatte, så man kan ikke nedlægge hver femte stilling uden at ramme dem. I italesættelsen af den økonomiske plan har Nye Borgerlige ganske vist fokuseret mest på statslige arbejdspladser. Men de konkrete prioriteringer, der fremgår af Nye Borgerliges plan, trækker samlet set i retning af en højere statslig beskæftigelse fordelt bredt i landet.2


København, Østjylland og Sydjylland kan blive ramt hårdest

Hvis vi fordeler tallene i Tabel 1 på landsdele, kan vi se, at de to folkerigeste landsdele, København og Østjylland, bliver ramt hårdest. Men også Sydjylland bliver ramt hårdt. Her skal de offentlige arbejdspladser nedlægge i alt 20.700 fuldtidsstillinger, hvis besparelserne skal følge den offentlige beskæftigelses nuværende geografiske fordeling. Det fremgår af Tabel 2. I Nordjylland skal der nedlægges 18.400 fuldtidsstillinger, og i landsdelen Vest- og Sydsjælland skal der i alt nedlægges 15.800 stillinger.

Tabel 2

I Tabel 3 har vi opdelt kommunerne på kommunetyper. Som det ses, svarer Nye Borgerliges plan til, at der skal nedlægges 42.100 offentlige fuldtidsstillinger i landets provinsbykommuner og 31.800 stillinger i landets landkommuner.

Tabel 3

Flere børn og ældre skaber stigende behov for velfærd frem mod 2035

Frem mod 2035 vil der som sagt komme pres på velfærden, fordi antallet af børn og ældre stiger.

I årene 2021-2035 vil antallet af ældre over 80 år stige med 67,1 pct. Og samtidig vil antallet af børn under på 10 år stige med 17,1 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det betyder, at der skal flere – ikke færre – offentligt ansatte til for at fastholde den velfærd, børnene og de ældre oplever i dag.

  • 1https://nyeborgerlige.dk/politik/planen_for_et_borgerligt_danmark/
  • 2Af Nye Borgerliges plan fremgår det, at partiet vil nedlægge 2.387 statslige arbejdspladser i Danmarks Radio, men oprette 5.000 flere statslige arbejdspladser i forsvaret.