Kontakt

Indhold
Virksomheder

I en række brancher begrænser manglen på efterspørgsel flere virksomheder, end manglen på arbejdskraft gør

Mange danske virksomheder oplever mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning, men denne analyse viser, at en række brancher faktisk har større problemer med mangel på efterspørgsel. Samtidig er der også mange brancher, der slet ikke oplever produktionsbegrænsninger, men som kører på fuldt tryk uden hindringer.

Hovedkonklusioner

  • Mangel på arbejdskraft er ikke den eneste produktionsbegrænsning, som virksomhederne oplever. Flere brancher har mange virksomheder, hvor mangel på efterspørgsel er en begrænsning.
  • I en række brancher begrænser manglen på efterspørgsel endda flere virksomheder end manglen på arbejdskraft. Det gælder f.eks. rejsebureauer og finansiering og forsikring.
  • I en række brancher er der slet ikke nogen produktionsbegrænsninger. Det gælder omkring 40 pct. af virksomhederne bredt set, men hele 96 pct. i medicinalindustrien.

Mange brancher oplever mangel på efterspørgsel

Der tales i disse dage meget om mangel på arbejdskraft. Man får næsten indtrykket af, at hele arbejdsmarkedet er ved at brænde sammen, og at alle virksomheder skriger på arbejdskraft, de ikke kan få. Denne analyse er et forsøg på at nuancere debatten.

Der er nemlig også en række virksomheder, som står med det modsatte problem: De har ikke nok efterspørgsel. Andelen af virksomheder, der angiver mangel på efterspørgsel som en produktionsbegrænsning er 14 pct. for industrien, 24 pct. for serviceerhverv og 11 pct. for byggeriet. Men mange brancher ligger meget højere end det.

Figur 1 viser de brancher, hvor mere end 30 pct. af virksomhederne angiver, at de oplever mangel på efterspørgsel som en produktionsbegrænsning. Ikke overraskende ligger rejsebureauerne i top med over halvdelen af virksomhederne, der mangler efterspørgsel, men også i dele af industrien er der mange virksomheder, der mangler efterspørgsel.

Figur 1

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at ca. en tredjedel af hotellerne angiver, at de mangler efterspørgsel, men samtidig angiver 80 pct. af hotellerne, at de mangler arbejdskraft. Der er dermed mindst 16 pct. af hotellerne, der både angiver, at de mangler arbejdskraft, og at de mangler efterspørgsel.


Her er manglen på efterspørgsel en større begrænsning, end manglen på arbejdskraft er

For en række brancher er manglen på efterspørgsel også en større begrænsning end manglen på arbejdskraft. Det fremgår af Figur 2.

F.eks. er der 26 procentpoint flere virksomheder inden for finansiering og forsikring, der melder om mangel på efterspørgsel i forhold til mangel på arbejdskraft.

Figur 2

Her går det godt – store dele af økonomien oplever ingen produktionsbegrænsninger

Nu er det ikke sådan, at den ene del af økonomien er i problemer, fordi de ikke kan få arbejdskraft, og den anden del fordi de ikke har tilstrækkelig efterspørgsel. Store dele af økonomien oplever nemlig ingen produktionsbegrænsninger og kører således for fuld kraft. Det er samlet omkring 35 og 45 pct. af industri, byggeri og serviceerhverv, der ikke oplever produktionsbegrænsninger, men i nogle brancher er det meget mere. Det ses af Figur 3, der viser de brancher, hvor mindst 40 pct. har angivet ingen produktionsbegrænsninger. Der er f.eks. kun meget få virksomheder i medicinalindustrien, der oplever produktionsbegrænsninger.

Figur 3

Metode: Sådan har vi gjort

Opgørelsen af produktionsbegrænsninger kommer fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometre. Det er en spørgeskemaundersøgelse, der offentliggøres hver måned for byggeriet og serviceerhverv og en gang i kvartalet for industrien. Det er virksomhederne selv, der vurderer, om de oplever produktionsbegrænsninger, og hvilke produktionsbegrænsninger der er gældende for dem på det pågældende tidspunkt. Det er muligt at angive mere end én produktionsbegrænsning.