Kontakt

Indhold
Virksomheder

Danske virksomheder er dårlige til at søge arbejdskraft fra EU

Det danske arbejdsmarked boomer, og arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft. En oplagt mulighed er at lokke nogen af de 14,6 millioner arbejdsløse i EU til Danmark og arbejde. Arbejdskraftens frie bevægelighed gør, at de frit kan tage til Danmark og arbejde. Alligevel har danske virksomheder lige nu kun slået 2.902 job op i den fælleseuropæiske jobdatabase EURES. Til sammenligning har norske virksomheder slået 38.814 ledige stillinger op, og Sverige har over 60.000 ledige stillinger slået op i EURES. Noget tyder på, at danske virksomheder godt kunne gøre sig mere umage.

Hovedkonklusioner

  • Det danske arbejdsmarked boomer, og virksomhederne siger de mangler arbejdskraft.
  • Der er fortsat ledige at tage i Danmark, men hvis det ikke er nok, er der også 14,6 millioner arbejdsløse i EU at tage af.

  • Arbejdskraftens frie bevægelighed gør, at EU-borgere kan tage til Danmark og arbejde. Alligevel har danske virksomheder lige nu kun slået 2.902 job op i den fælleseuropæiske jobdatabase EURES. Til sammenligning har norske virksomheder slået næsten 39.000 ledige stillinger op i EURES, og Sverige har over 60.000 ledige stillinger slået op.

  • Også når man sammenligner med andre lande, halter danske virksomheder håbløst bagefter virksomhederne i vores nabolande, som flittigt annoncerer efter arbejdskraft gennem EURES. Danske virksomheder bør gøre sig mere umage med at annoncere efter arbejdskraft fra EU.

Arbejdsgiverne mangler arbejdskraft

Det danske arbejdsmarked oplever i denne tid et regulært jobboom. Antallet af beskæftigede lønmodtagere har aldrig før været så højt, og det myldrer frem med nye stillinger på det danske arbejdsmarked.

Antallet af nye jobannoncer har således ikke været højere siden de glade dage inden finanskrisen. Det fremgår af Figur 1, som viser udviklingen i antallet af nye jobannoncer på nettet.

Figur 1

Samtidig med at jobmarkedet boomer, er antallet af ledige hænder på arbejdsmarkedet faldet. Arbejdsløsheden er næsten lige så lav som før krisen. Selvom der fortsat er 108.600 registrerede ledige at tage af og tusindvis af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, som ikke er registreret som ledige, er flere og flere virksomheder begyndt at melde om problemer med at skaffe arbejdskraft.


Danske virksomheder slår få stillinger op i EU

En oplagt mulighed for virksomhederne er at søge efter arbejdskraft fra EU. På grund af arbejdskraftens frie bevægelighed kan EU-borgere frit komme til Danmark og arbejde.

Sammenlagt er der 14,6 millioner arbejdsløse i EU. Det svarer til cirka fem gange størrelsen af den danske arbejdsstyrke.

Men selvom der er så mange arbejdsløse at tage af i EU, har danske virksomheder aktuelt kun slået 2.902 ledige stillinger op i den fælleseuropæiske jobdatabase EURES. Til sammenligning har Norge slået 38.814 ledige stillinger op i EURES, mens Sverige har slået 61.102 ledige stillinger op.

Hvis vi holder det op mod arbejdsmarkedets størrelse i landene, svarer det til, at Norge og Sverige har slået hhv. 14 og 11,5 ledige stillinger op pr. 1.000 i arbejdsstyrken. Danmark har kun slået 1 stilling op i EURES pr. 1.000 i arbejdsstyrken.

Danmark halter håbløst bagud i forhold til Norge og Sverige. Andre nabolande som Tyskland, Holland og Finland er også bedre til at annoncere efter arbejdskraft i EU. Holland og Tyskland har slået hhv. 18 og 19 ledige stillinger op i EURES pr. 1.000 i arbejdsstyrken mens Finland har slået næsten 21 ledige stillinger pr. 1.000 i arbejdsstyrken. Det fremgår af Tabel 1.

Tabel 1

Virksomhederne skal gøre sig mere umage med at annoncere efter arbejdskraft

Det tyder altså på, at danske virksomheder godt kunne gøre sig mere umage med at annoncere efter arbejdskraft fra EU.

Nok kan konkurrencen om den ledige arbejdskraft i EU være intens, men der er mange ledige at tage af i EU. Første skridt er at søge aktivt efter arbejdskraft.

Arbejdsgiverne skal i øjeblikket længere ned i bunken af jobansøgninger, end de plejer, og de er også nødt til at lede efter arbejdskraft andre steder, end de plejer

Der skal to til tango, og ligesom arbejdsløse skal afsøge jobmarkedet grundigt, skal virksomheder også gøre sig umage, når de leder efter arbejdskraft. Både for deres egen og samfundets skyld.