Kontakt

Indhold
Økonomisk krise

Lønkompensation holdt hånden under morgendagens faglærte

Da coronakrisen ramte Danmark var der ca. 240.000 studerende i beskæftigelse. I denne analyse undersøges det, hvordan krisen på arbejdsmarkedet ramte unge under uddannelse. Analysen viser, at lønkompensation især holdt hånden under faglærte i praktikforløb. Samtidig viser analysen, at mange studerende, som var ansat inden for hotel og restauration, kultur og fritid samt undervisning, mistede jobbet i andet kvartal 2020.

Hovedkonklusioner

  • Coronakrisen reducerede beskæftigelsen blandt unge under uddannelse markant, men faldet ville formentlig have været endnu større uden muligheden for lønkompensation.
  • Lønkompensationsordningen holdt hånden under mange lærlinge i praktikforløb, som derved blev fastholdt i deres uddannelse.

  • Mange – især universitetsstuderende inden for de mere kreative fag og ansatte inden for hotel og restauration, kultur og fritid samt undervisning – mistede dog alligevel jobbet.

Forud for coronakrisen var der ca. 240.000 unge, som var under uddannelse og samtidig var beskæftigede på arbejdsmarkedet. Det dækker over både gymnasieelever med et fritidsjob, lærlinge i praktikforløb og studerende på videregående uddannelser med studiejob eller fritidsjobs. Da det danske arbejdsmarked blev ramt af coronakrisen, faldt beskæftigelsen i løbet af tre måneder med 80.000 personer, og ledigheden steg voldsomt. Samtidig var der næsten en kvart million lønmodtagere, der blev hjemsendt på lønkompensation. En ordning, hvor virksomheder kunne blive kompenseret for 90 pct. af den løn, deres hjemsendte medarbejdere modtog. Lønkompenserede lønmodtagere indgår almindeligvis i beskæftigelsesstatistikken, men i denne analyse skelnes der mellem beskæftigede og lønkompenserede.

Denne analyse undersøger, hvordan det gik de mange studerende på arbejdsmarkedet. Særligt for de studerende gælder det nemlig, at de ikke optræder i ledighedsstatistikken, når de mister deres job, eftersom de hverken er berettigede til kontanthjælp eller dagpenge, så længe de er under uddannelse. Derfor har denne analyse fokus på de unge studerende, som enten var omfattet af lønkompensation, eller som mistede jobbet uden at finde ny beskæftigelse ved siden af deres uddannelse.


Op mod 80.000 blandt unge under uddannelse med job var påvirket af coronakrisen

Blandt unge under 30, som var under uddannelse og i beskæftigelse op til coronakrisen, var ca. 180.000 fortsat i beskæftigelse uden at være berørt af lønkompensation eller ledighed i marts 2020. Dette tal faldt yderligere til under 160.000 i april og maj 2020. Altså et fald i beskæftigelsen på ca. 80.000 personer. Faldet i beskæftigelse skyldtes både, at nogle var på lønkompensation, og at nogen havde mistet deres job og var studerende uden beskæftigelse ved siden af. I løbet af sommeren steg gruppen af ”øvrige” desuden. Øvrige omfatter bl.a. de personer, der ikke længere var under uddannelse, men indgår i ledighedsstatistikken.

Figur

Især personer på erhvervsuddannelser omfattet af lønkompensation

Tabel 1 viser, hvilke personer under uddannelse, der især var omfattet af lønkompensation i andet kvartal 2020. I kolonnen længst til højre fremgår det, hvor stor en andel af de lønkompenserede, der var på lønkompensation som elever.

Top 20 igangværende uddannelser er domineret af erhvervsuddannelser inden for de områder af arbejdsmarkedet, der var hårdest ramt af nedlukningen i coronakrisens første bølge. Det gælder f.eks. frisørelever, hvor tre ud af fire var omfattet af lønkompensation, og elever på tjener- og gastronomuddannelser, hvor hhv. 71 og 63 pct. er omfattet af lønkompensation. Desuden brugte over halvdelen af unge beskæftigede under uddannelse som receptionister, tandklinikassistenter og kosmetiker lønkompensationsordningen. Langt størstedelen af de lønkompenserede var hjemsendt fra deres praktikplads.

Særligt for elever og praktikanter blev der i slutningen af marts 2020 indgået en ekstra aftale, som betød, at virksomheder, der stod over for at afskedige mindst 30 pct. af deres medarbejdere eller mindst 50 personer, havde mulighed for at få lønkompensation til deres lærlinge i de perioder. Virksomheden forpligtede sig samtidig til at opretholde uddannelsesansvaret og dermed ikke hjemsende lærlingene1 .

Når mange lærlinge modtog lønkompensation, tyder det dermed på, at virksomhederne har fortsat deres uddannelsesopgave under coronakrisens ellers svære kår, hvilket er godt nyt for fremtidens arbejdsmarked. Uden lønkompensation og ansvarlige virksomheder kunne konsekvensen af coronakrisen have været tusindvis af afbrudte praktikforløb med deraf følgende negative følger som f.eks. større frafald blandt elever på erhvervsuddannelserne.

Tabel 1

Mange studerende inden for hotel og restauration og kultur og fritid mistede jobbet

Ovenfor viste vi, at ca. 44.000 personer mistede jobbet og fortsatte deres uddannelse uden samtidig beskæftigelse i april 2020. I maj og juni faldt tallet til hhv. 41.000 og 33.000 personer. Til sammenligning lå niveauet i samme periode i 2019 på omkring 26.000 personer. Der er således også i gode tider studerende, som – enten frivilligt eller ufrivilligt – stopper med at være i beskæftigelse ved siden af deres uddannelse. Derfor kan alle mistede job ikke tilskrives coronakrisen. I den sidste del af analysen undersøges det, hvem der især mistede jobbet.

Det var især studerende med beskæftigelse inden for hotel og restaurationsbranchen, undervisning og kultur og fritid, som mistede jobbet uden at være omfattet af lønkompensation eller andet. Den høje andel inden for hotel og restauration og kultur og fritid kan i høj grad tilskrives de restriktioner på social aktivitet, som coronapandemien medførte. De mange, der mistede job inden for undervisning skyldes formentlig i nogen grad, at skoler og daginstitutioner var nedlukket i store dele af perioden og derfor ikke havde behov for tilkaldevikarer o. lign.

Tabel 2

Tabel 3 viser de 20 uddannelser, hvor antalsmæssigt flest studerende mistede deres job, da coronakrisen ramte det danske arbejdsmarked. Blandt de uddannelser med flest studerende, der mistede jobbet, finder man gymnasiale uddannelser og flere mellemlange videregående uddannelser såsom folkeskolelærer, pædagog og sygeplejersker.

Tabel 3

Analysens første figur viste, at antallet af personer uden for beskæftigelse faldt hen over sommeren 2020. Det tyder dermed på, at mange af de unge under uddannelse, som mistede jobbet under coronakrisens første bølge, kom tilbage på arbejdsmarkedet, da den samlede beskæftigelse igen begyndte at stige.


Metode

Analysen tager udgangspunkt i registerdata fra Danmarks Statistik og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Der er afgrænset til personer under 30 år, der var under ordinære uddannelse og i lønmodtagerbeskæftigelse i februar 2020 og ikke modtog nogen ydelser i ledighedsstatistikken. Det undersøges, hvorvidt disse lønmodtagere blev ramt af coronakrisen ved at undersøge, hvor mange der modtog lønkompensation og mistede deres beskæftigelse.

Ledighed er opgjort ud fra DREAM, mens lønkompensation er opgjort ud fra DST’s register, LONKOMP. Begge dele lægges ned på måneder og kobles til lønmodtagerbeskæftigelsen, som er opgjort ud fra BFL. Igangværende uddannelse opgøres ud fra KOTRE. Oplysningen om hvorvidt lønkompensation gives som elev stammer fra lønkompensationsdata. Øvrige baggrundskarakteristika stammer fra befolkningsregistret, opgjort pr. 1. januar 2020.

  • 1Trepartsaftale om lønkompensation: Vilkår for lærlinge og elever (bm.dk)