Kontakt

Indhold
Ungdomsuddannelser

EUX baner vej for både beskæftigelse og uddannelse

EUX-uddannelsen er en forholdsvis ny uddannelse, hvor man både får en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse - og dermed får mere direkte adgang til at læse videre. Denne analyse viser, at to ud af tre af de nyuddannede med en EUX er i lønmodtagerjob efter endt uddannelse. Hver sjette EUX'er er gået i gang med at læse videre året efter endt uddannelse. Halvdelen af dem går allerede i gang samme år, som de færdiggør deres EUX.

Hovedkonklusioner

  • 65,6 pct. af de nyuddannede faglærte med en EUX fra 2019 var i lønmodtagerbeskæftigelse efter endt uddannelse. Andelen er størst blandt tømrere, handel og detailuddannede.

  • 15,6 pct. af de faglærte med en færdiggjort EUX i 2019 var i gang med en videregående uddannelse året efter. Andelen var højest blandt elektrikere og hos smede og mekanikere.

  • Blandt nyuddannede faglærte med en færdiggjort EUX i 2020 var godt 7,7 pct. i gang med en videregående uddannelse samme år som de færdiggjorde deres erhvervsuddannelse

  • Mellemlange videregående uddannelser er de mest populære blandt nyuddannede faglærte med en EUX.

EUX er en uddannelse, der består af en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen. Man har både fag og undervisning, der hører til erhvervsuddannelsen, og fag på gymnasialt niveau. Det vil sige, at man kan kombinere en uddannelse til fx murer, elektriker, pædagogisk assistent, smed eller en lang række andre erhvervsuddannelser med et gymnasialt eksamensbevis.

De, der får en EUX, får både svendebrevet, men også muligheden for at begynde på en videregående uddannelse på samme vilkår som en gymnasial uddannelse.

De første pilotforløb med EUX blev sat i gang i 2010-2011, og med EUD-reformen i 2015 blev mulighederne for EUX forbedret1 .

I denne analyse har vi undersøgt, hvad EUX’erne laver efter, at de har fået deres erhvervsuddannelse. 

Ud fra detaljerede registerdata fra Danmarks Statistik har vi undersøgt, hvor mange nyuddannede faglærte med en EUX, der er lønmodtagere og hvor mange, der læser videre.


EUX vinder frem

Nedenstående tabel viser antallet af faglærte, der færdiggjorde deres uddannelse i 2019 og 2020 som EUX’ere. I skoleåret 2020 afsluttede knap 1.600 en erhvervsuddannelse via EUX. Året før var det tal 1.300 personer.

Der uddannes flest EUX’ere inden for kontor, handel samt tømrere og elektrikere. ”Øvrige” dækker bl.a. over landsbrugsuddannede, data- og kommunikationsteknik og sundhedsservicesekretærer.

Tabel 1

To ud af tre er i lønmodtagerjob efter endt uddannelse

Vi har undersøgt, hvor mange EUX’ere, der er i lønmodtagerjob efter endt uddannelse. For begge årgange har vi undersøgte, hvor mange, der er i lønmodtagerbeskæftigelse ultimo november 2020. For de uddannede fra 2019 har vi altså undersøgt deres status året efter, at de er blevet færdige, mens vi for de uddannede i 2020 har undersøgt deres status samme år, som de er blevet færdige. Ved hjælp af Beskæftigelsesministeriets DREAM-register har vi blandt dem, der ikke modtog en offentlig ydelse, undersøgt om man er i lønmodtagerbeskæftigelse i november 2020.

Det fremgår af nedenstående tabel, at 65,6 pct. af de færdige EUX’ere fra 2019 og 68,0 pct. fra 2020 var i lønmodtagerbeskæftigelse i november 2020. 

De EUX’ere, som hverken er i beskæftigelse eller modtager SU, er enten på dagpenge2 , selvforsørgende, på barsel eller andre ydelser. De kan også være selvstændige, idet det ikke ud fra denne opgørelse er muligt at se om man er selvstændig.

Tabel 2

Hver sjette læser videre året efter endt uddannelse 

Vi har også undersøgt, hvor mange, der læser videre. 

Af nedenstående tabel fremgår det, at ca. 15,6 pct. af EUX’erne, som blev færdige i 2019, læser videre i 2020, mens det for 2020-årgangen er ca. det halve, 7,7 pct. Opgørelsen omfatter dem, der er i gang med en videregående uddannelse på fuld tid. 

Dette kan tyde på, at der er nogle EUX’ere, som går ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse for derefter at vende tilbage til skolebænken senere hen og videreuddanne sig. 

Øvrige dækker bl.a. over uddannede inden for landbrug, tømrere og data- og kommunikationsteknikere, som læser videre på en videregående uddannelse. 

Tabel 3

Flertallet af EUX’erne, som læser videre, er i gang med en mellemlang videregående uddannelse.

Tabel 4

Danmark mangler faglærte

I 2030 vil der mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked. Det viser en ny fremskrivning  af arbejdsmarkedets ubalancer, vi i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udgivet. 

Problematikken har været kendt i noget tid: Vi mangler faglært arbejdskraft, og problemet er vokset. I 2016 lavede vi en lignende fremskrivning, hvor manglen på faglærte i 2025 var 70.000.

Der har været politisk fokus på at sikre flere faglærte. Som et led i 2015-reformen blev der fastsat et mål på, hvor mange unge, der skulle søge imod erhvervsuddannelserne, og man havde også en forventning om at mulighederne i EUX ville tiltrække flere unge fra de alment gymnasiale uddannelser. Sådan er det desværre ikke gået.

De seneste søgetal fra marts måned i år viste, at det fortsat kun er hver femte afgangselev, der søger imod erhvervsuddannelserne. EUX-andelen er vokset, men samlet set her erhvervsuddannelserne ikke kunnet tiltrække flere unge end tidligere. 

EUX’erne er en god uddannelse. Den er med til at skabe fleksible uddannelsesmuligheder, da man har direkte adgang til de videregående uddannelser på linje med de ”gamle” gymnasiale uddannelser. Derudover får man en erhvervskompetence, der sikrer, at man kan gå ud og få et job, og deltage på arbejdsmarkedet. Som denne analyse viser, så bliver begge muligheder brugt. Langt de fleste vælger dog i første omgang at gå i gang med at arbejde efter endt EUX.

Læs også

none
Ubalancer på arbejdsmarkedet

En fremskrivning af ubalancer på arbejdsmarkedet viser, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Samtidig vil der være et overskud af ufaglært arbejdskraft på 59.000 personer og et...


Metode: Sådan har vi gjort

I denne analyse har vi undersøgt hvad nyuddannede faglærte med EUX-baggrund gør efter endt uddannelse med hensyn til lønmodtagerbeskæftigelse og uddannelse. 

Vi har fulgt nyuddannede faglærte med en EUX-vej fra skoleåret 2019 og 2020. Skoleåret dækker 1. oktober året før til 30. september i året. 

Dernæst har vi undersøgt de unges beskæftigelsesstatus i uge 47 i 2020, dvs. i november måned i samme skoleår (årgang 2020) eller året efter (årgang 2019) gennem DREAM-registeret. Ligeledes har vi undersøgt hvor mange, der er i gang med en ordinær videregående fuldtidsuddannelse 1. oktober 2020, dvs. samme skoleår (årgang 2020) eller året efter (årgang 2019). Her er kun medregnet personer, som læser en KVU, MVU eller LVU. 

Beskæftigelsen er udregnet residualt ud fra dem, som ikke modtog sociale ydelser i uge 47 i 2020.  

Faglærte med en EUX er fundet på to måder. Ud fra DST’s registrering af uddannelsesvej har vi primært udpeget EUX’erne som dem, der afslutter på et EUX-spor (UFORM som EUX-vej). Vi har dog også, som en følsomhedsanalyse, medtaget dem, der afslutter en ordinær erhvervsuddannelse, men som tidligere har fuldført ”EUX studiekompetenceforløb”. Dette har vi gjort for det tilfælde at nogle EUX’ere ikke er registreret som afsluttende på EUX, men at de har haft EUX-delen tidligere i deres uddannelse. 


Følsomhedsanalyse: Faglærte, der har studiekompetencegivende forløb

Vi har også set på nyuddannede faglærte, der er registreret som ordinære faglærte, som tidligere har gennemført det EUX-studiekompetencegivende forløb. Disse personer har modsat EUX’erne i analysen ovenfor ikke afsluttet deres erhvervsuddannelse via EUX-vejen, men som en ordinær EUD.

Det studiekompetencegivende forløb er et 1-årigt forløb, som indeholder en række gymnasiale fag. Forløbet findes kun for de merkantile EUX-uddannelser. Vi har lavet en særskilt analyse for denne gruppe, der er registeret lidt anderledes. Ikke desto mindre adskiller resultaterne sig ikke. De faglærte, der har EUX-forløbet registeret tidligere i deres erhvervsuddannelse opfører sig på samme måde som dem, der afslutter via EUX-vejen.  

Tabel 5

Det ses, at nyuddannede faglærte med et EUX-studiekompetencegivende forløb har omtrent samme andel i lønmodtagerbeskæftigelse, som de faglærte, der har afsluttet ad EUX-vejen.

Tabel 6

Ser man på andelen, der læser videre, så ligger resultaterne for de faglærte, der har EUX-studiekompetencegivende forløb også i forlængelse af resultaterne for dem, der afslutter via EUX.  

  • 1Kilde: deg.dk
  • 2Det gælder for ca. 13% af 2020-årgangen og for ca. 7% af 2019-årgangen.