Kontakt

Indhold
Geografisk ulighed

Forskellene vokser mellem rige og fattige områder i samme kommune

Forskellen mellem de rigeste og fattigste områder i kommunerne er vokset ret markant over det seneste årti. I de kommuner, hvor forskellen er størst, er indkomsten i det rigeste område over dobbelt så stor som i det fattigste område. 4 ud af 5 kommuner har oplevet en stigende opdeling mellem rige og fattige områder siden 2010. I otte kommuner er forskellen vokset med over 25 procent, hvoraf tre har oplevet en stigning på over 40 procent.

Analyse
Udarbejdet af
Senioranalytiker
Omtalt af Ritzau den 12. juni 2021

Hovedkonklusioner

  • I 4 ud af 5 kommuner er forskellen på indkomsterne i det fattigste og det rigeste sogn vokset over det seneste årti.
  • Forskellen er vokset voldsomt i mange kommuner. I tre kommuner er der tale om en øget forskel på mere end 40 pct., mens yderligere fem kommuner har oplevet, at forskellen er vokset mere end 25 pct.
  • I Aarhus Kommune har indbyggerne i det rigeste sogn en indkomst, der er 3,6 gange så stor som i det fattigste sogn. I 2010 var tallet 3,0. I Københavns Kommune er de 2,9 gange så rige i det rigeste sogn som i det fattigste. Her var tallet 2,3 i år 2010.
  • Forskellen mellem det rigeste og det fattigste sogn i hele landet er også vokset. I 2010 var indkomsten 3,7 gange så stor i det rigeste sogn som i det fattigste. I dag er tallet 5,4.

I denne analyse undersøger vi indkomstforskellene inden for hver kommune ved at se på forholdet mellem indkomsten i det fattigste sogn og det rigeste sogn i hver kommune. Det er levevilkårene i hvert sogn, der undersøges.

Vi undersøger forskellene i levevilkår på tværs af sogne ved at se på den gennemsnitlige disponible indkomst – altså indkomsten efter skat, renteudgifter og imputeret afkast af egen bolig – korrigeret for stordriftsfordele, så indkomsten kan sammenlignes på tværs af forskelle familietyper. I denne gennemsnitlige indkomst bliver alle familier med bopæl i sognet medregnet – også studerende, offentligt forsørgede og pensionister. Datagrundlag og metode er beskrevet i metodeboksen til sidst i analysen.


Stor forskel på det rigeste og fattigste sogn i mange kommuner

Kortet viser i hvilke kommuner, der er de største og mindste forskelle mellem det rigeste og det fattigste sogn. De mørkeblå kommuner er dem, hvor forskellen mellem rig og fattig er størst, mens de lyseblå kommuner er dem med de mindste forskelle mellem sognene.

Helt i top med den største forskel mellem det rigeste og fattigste sogn ligger Aarhus Kommune, hvor beboerne i Risskov har 3,6 gange så høj en disponibel indkomst som i Gellerup. Københavns Kommune har den næststørste forskel mellem toppen i Garnisons Sogn, hvis indbyggere har 2,9 gange så høj indkomst som bunden i Tingbjerg Sogn. På tredjepladsen ligger Odense Kommune, hvor indbyggerne i Thomas Kingos Sogns indkomst er 2,6 gange så stor som i Vollsmose.

Kommunerne med de mindste indkomstforskelle mellem sognene er Dragør og Ærø Kommune, hvor der næsten ingen forskel er på indkomsterne i det rigeste og det fattigste sogn.

Tabellen nedenfor viser de 10 kommuner, hvor forskellen mellem den disponible indkomst i det rigeste og det fattigste sogn er størst. Den viser desuden, hvilket sogn der er det rigeste, og hvilket der er det fattigste, samt indkomstforholdet mellem de sognene.


Større afstand mellem rige og fattige områder i 4 ud af 5 kommuner

Kortet nedenfor viser, at forskellen mellem de rige og fattige områder i hver kommune er vokset over det seneste årti. I 77 kommuner ud af de 94 kommuner med mindst to sogne er forskellen vokset. Det svarer til 4 ud af 5.

Forskellen mellem det fattigste og det rigeste sogn er vokset relativt mest i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Vordingborg Kommune. Her er forskellene øget med over 40 pct. fra 2010 til 2019. Det er en voldsom stigning over så kort en tidsperiode.

I Gentofte, Hillerød, København, Rebild og Vejen Kommune er der også blevet markant større afstand mellem de rige og fattige områder i kommunerne. I disse fem kommuner er forskellene øget med over 25 pct.

I enkelte kommuner er forskellen på det rigeste og det fattigste sogn faldet markant over det seneste årti. I Hedensted Kommune er der sket et fald på 23 pct., mens forskellene i Skanderborg Kommune er faldet med 12 pct. Kommunerne, der har oplevet mindre geografisk opdeling, er dog i det store hele i mindretal.


De fleste top- og bundsogne er gengangere fra 2010

Tabellen viser de 10 kommuner, hvor forskellen mellem det fattigste og rigeste sogn var størst tilbage i 2010. Der er mange gengangere blandt kommunerne med store indkomstforskelle, når man sammenligner denne liste med den tilsvarende top-10 fra det nyeste år. Men det er ikke kun kommunerne, der er gengangere. De fattigste og rigeste sogne i kommunerne er næsten alle sammen uændret.


Forskellen mellem top og bund på landsplan er også vokset

Forskellen mellem det rigeste og det fattigste sogn i hele landet er vokset markant siden 2010. Det viser tabellen nedenfor.

I 2010 havde indbyggerne i Rungsted Sogn den højeste disponible indkomst på landsplan. Den var 576.087 kr. pr. person. Det var 3,7 gange så meget som indkomsten i Tingbjerg Sogn, hvor den gennemsnitlige disponible indkomst var på 157.011 kr.

Det rigeste sogn i 2019 er Vedbæk Sogn, hvor den disponible indkomst nåede helt op på 875.349 kr. i gennemsnit. Det var 5,4 gange så meget som i Vollsmose Sogn, hvis indbyggere havde en gennemsnitlig disponibel indkomst på 161.499 kr.


Metode: Sådan har vi gjort

Undersøgelsen er foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre med udgangspunkt i indkomst- og bopælsoplysninger.

I undersøgelsen indgår kun familier med fuldt skattepligtige voksne, og familier med en beregnet disponibel indkomst, der er negativ, udelades. Det drejer sig bl.a. om selvstændige med underskudsgivende forretning og personer, der realiserer store tab på aktier eller andre værdipapirer i et enkelt år. Ud over disse familier indgår samtlige familier med bopæl i hvert sogn – også studerende, offentligt forsørgede og pensionister.

Opgørelsen af de rigeste og fattigste sogne i hver kommune er foretaget på baggrund af den gennemsnitlige husstandsækvivalerede disponible indkomst pr. person. Husstandsækvivalering betyder, at indkomsten korrigeres for stordriftsfordele, så den bliver sammenlignelig på tværs af forskellige familiestørrelser.

Sogne med under 200 indbyggere er udeladt fra opgørelsen.

For kommuner, der kun består af et enkelt sogn, er det ikke muligt at opgøre det fattigste og rigeste sogn, da der kun er ét sogn. Disse kommuner fremgår med grå farve af kommunekortene. Der er tale om Fanø, Samsø, Glostrup og Vallensbæk kommune.


Bilag: Gennemsnitlig disponibel indkomst på sogne