Kontakt

Indhold
Geografisk ulighed

Hørsholms tilflyttere er dobbelt så rige som Lollands

De rige flytter til København, Nordsjælland og Aarhus, mens dem med lave indkomster flytter til Lolland, Falster og de syd- og vestlige egne af Jylland. Det viser en opgørelse af flytninger på tværs af kommunegrænser i 2020. Flyttemønstrene forstærker tendensen til, at Danmark bliver mere og mere skævvredet.

Hovedkonklusioner

  • Der er en klar sammenhæng mellem ens indkomst, og hvor man vælger at bosætte sig. Den geografiske afstand mellem rig og fattig bliver således forstærket af flyttemønstre.
  • I 14 kommuner havde tilflytterne i 2020 i gennemsnit en disponibel indkomst over 300.000 kroner. De ligger alle i hovedstadsområdet, Nordsjælland, Aarhus og på Fanø.
  • I 11 kommuner havde tilflytterne i 2020 i gennemsnit en disponibel indkomst under 230.000 kroner. De fleste af disse kommuner ligger på Lolland og Falster og i Syd- og Vestjylland.
  • Den stigende opdeling i rige og fattige områder risikerer at gå ud over sammenhængskraften i vores samfund. Dermed mister vi forståelsen for hinanden på tværs af sociale skel.

AE har undersøgt, hvem der flyttede fra én kommune til en anden i løbet af 2020. I alt drejer det sig om 262.800 personer, der flyttede på tværs af kommunegrænsen, når studerende fraregnes.1  I denne undersøgelse ser vi på, hvordan tilflytterne adskiller sig målt på deres indkomst. Indkomstbegrebet er den disponible indkomst, altså indkomsten efter skat og renteudgifter tillagt imputeret afkast af egen bolig. Indkomsten er gjort sammenlignelig på tværs af forskellige husstandsstørrelser ved husstandsækvivalering. Undersøgelsens datagrundlag og metode er beskrevet i boksen til sidst i analysen.


De rigeste flytter til København, Nordsjælland og Aarhus

De mørkeblå områder i figuren nedenfor er de kommuner, hvor tilflytterne i gennemsnit har en indkomst på over 300.000 kr. efter skat mv. De mørkerøde områder er kommuner, hvor tilflytternes indkomst er under 230.000 kr. i gennemsnit.

Der er en markant og tydelig geografisk opdeling i flyttemønstrene på tværs af landet. Tilflytterne til København og omegn, store dele af Nordsjælland, Aarhus og Fanø har de højeste indkomster. Jo længere vi bevæger os fra Københavnsområdet og Aarhus, jo lavere er tilflytternes indkomst i store træk.

De otte kommuner med de rigeste tilflyttere i 2020 ligger alle i Københavnsområdet og Nordsjælland. På 9.- og 10.-pladsen ligger Aarhus Kommune og Fanø Kommune. Det fremgår af tabellen nedenfor.

I 2020 flyttede 1.430 nye indbyggere til Hørsholm Kommune fra en anden kommune. Tilflytterne i den nordsjællandske kommune har en gennemsnitlig indkomst efter skat på 408.372 kroner. Dermed var Hørsholm den kommune med landets rigeste tilflyttere. Herefter følger Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk Kommuner. Københavns Kommune sniger sig ind på femtepladsen og har dermed også nogle af landets rigeste tilflyttere, når der altså ses bort fra studerende.

De 10 kommuner med de fattigste tilflyttere i 2020 fremgår af tabellen nedenfor.

Lolland Kommune havde i 2020 tilflytterne med de laveste indkomster. De 1.450 tilflyttere har i gennemsnit en disponibel indkomst på 201.448 kroner. Dermed var tilflytterne til Lolland Kommune dem med de laveste indkomster. Herefter følger Tønder, Læsø og Lemvig Kommuner. Albertslund på femtepladsen skiller sig ud fra de øvrige ved at være i Københavnsområdet, om end på den københavnske vestegn, hvor tilflyttere såvel som beboere generelt har lave indkomster.


Metode: Sådan har vi gjort

Undersøgelsen er foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre med udgangspunkt i oplysninger om befolkning og bopæl fra primo 1. kvartal 2020 til primo 1. kvartal 2021, indkomstoplysninger for indkomståret 2019 og oplysninger om igangværende uddannelse pr. 1. oktober 2019.

I undersøgelsen indgår alle personer med bopæl i Danmark på nær personer i en familie med voksne studerende. Opgørelsen af den gennemsnitlige disponible indkomst er foretaget på baggrund af familier med fuldt skattepligtige voksne. Familier med en beregnet disponibel indkomst, der er negativ, udelades. Det drejer sig bl.a. om selvstændige med underskudsgivende forretning og personer, der realiserer store tab på aktier eller andre værdipapirer.

En flytning er defineret ved en ændring i bopælsadresse fra det ene kvartal til det næste, dog er kun flytninger på tværs af kommunegrænser medtaget i opgørelsen. Flytninger internt i en kommune ændrer ikke ved den gennemsnitlige indkomst opgjort på kommuneniveau.

Indkomsten er opgjort som den husstandsækvivalerede disponible indkomst. Husstandsækvivalering betyder, at indkomsten korrigeres for stordriftsfordele, så den bliver sammenlignelig på tværs af forskellige familiestørrelser. Disponibel indkomst er indkomsten efter skat og renteudgifter tillagt imputeret afkast af egen bolig.

  • 1Personer, der indgår i familier med voksne studerende, indgår ikke i opgørelsen, men stod for ca. 75.200 flytninger på tværs af kommunegrænsen i 2020.