Kontakt

Indhold
Geografisk ulighed

I det rigeste lokalområde tjener de fem gange mere end bunden

Kortlægning af indkomsterne i omkring 2.000 sogne viser, at den geografiske ulighed i Danmark også eksisterer på lokalniveau. Mens der er langt mellem indkomsterne fra Nordsjælland til Nordjylland, er der også store forskelle internt i kommunerne. Sognekortet viser samtidig, at den rigeste tiendedel typisk bor i små, nordsjællandske enklaver, mens der også i øvrige dele af landet findes små lommer, hvor de rigeste danskere er overrepræsenterede.

Hovedkonklusioner

  • Geografisk ulighed i Danmark undersøges normalt mellem de 98 kommuner. I denne analyse går vi ned til de mindste administrative enheder: de omkring 2.000 sogne.
  • Den gennemsnitlige indkomst for beskæftigede i det rigeste sogn, Vedbæk Sogn, er ca. 1,5 mio. kr., mens den er lidt mere end 324.000 kr. i det fattigste, Vollsmose Sogn.
  • Medianindkomsten (den typiske indkomst) for beskæftigede i sognet i toppen er 736.077 kr., mens det i sognet i bunden er 314.485 kr.

  • Den rigeste tiendedel af danskerne bor hovedsageligt i sogne nord for København. Men også i de øvrige dele af landet findes der små enklaver, hvor de rigeste udgør mere end dobbelt så mange som på landsplan. Dertil er der betydelige forskelle på, hvor de rigeste bor inden for den enkelte kommune.

I denne analyse inddeles Danmark i de mindste administrative enheder, nemlig sogne. Vi undersøger indkomstforholdene blandt beboerne og sammenholder dem med tallene på kommunalt og nationalt plan. 


Der er stor forskel på, hvor meget en beskæftiget tjener fra sogn til sogn

I det følgende ser vi nærmere på, hvad en beskæftiget har af indkomst før skat i de enkelte sogne. Det er den årlige personlige indkomst før skat blandt voksne, som er i beskæftigelse som lønmodtager eller driver selvstændig virksomhed, vi undersøger. Indkomsten før skat er opgjort ekskl. pensionsindbetalinger.

Figuren herunder viser den gennemsnitlige årsindkomst for beskæftigede før skat fordelt på sogne. Af kortets forklaring i øverste højre hjørne fremgår, at spændet er vidt. Fra 324.542 kr. i Vollsmose i Odense Kommune til 1.580.532 kr. i Vedbæk i Rudersdal Kommune. Det er et bredt spænd, der afspejler at de indkomstmæssige højdespringere i nogle sogne har meget høje indkomster, der trækker gennemsnittet i vejret. Det er således ikke den typiske indkomst, medianen, for beskæftigede i sognet, der er på over 1,5 mio. kr. Den typiske indkomst ser vi på senere.

Tabellen nedenfor viser de 20 sogne, hvor den gennemsnitlige indkomst før skat for beskæftigede er højest. Som nævnt ovenfor ligger Vedbæk Sogn i top med en gennemsnitlig indkomst på 1.580.532 kr. om året. Den typiske indkomst før skat i sognet for beskæftigede er langt lavere, om end stadig høj: 622.513 kr. Den typiske indkomst før skat for alle voksne i sognet er derimod 474.375 kr. Tallet omfatter dog også pensionister og andre uden for arbejdsmarkedet, som udeboende studerende og overførselsindkomstmodtagere. Det samme billede gør sig gældende i varierende omfang blandt de øvrige top-20-sogne.

De 20 sogne, hvor den gennemsnitlige indkomst for beskæftigede er lavest, fremgår af tabellen herunder. I modsætning til sognene med de højeste indkomster, er de indkomstmæssige afstande langt mindre i bunden. Det er i Vollsmose i Odense, Tingbjerg i København og Gellerup i Aarhus, at de beskæftigede tjener mindst. Her er indkomsten på mellem 324.500 til 331.800 kr. i gennemsnit, mens den typiske indkomst for beskæftigede er lidt lavere på 317.500 til 319.600 kr.

De efterfølgende sogne på listen ligger spredt vidt omkring i landet og omfatter sogne i landområder såvel som byområder.


Stor forskel på den typiske indkomst i lokalområderne

Figuren nedenfor viser sognene farvelagt efter medianen for årsindkomsten før skat for beskæftigede, altså den typiske indkomst. Forskellen mellem sognet med lavest og højest indkomst er svundet ind i forhold til den forrige figur, men der er fortsat mere end en faktor 2 til forskel.

Opgjort på medianen er det ikke Vedbæk Sogn, der ligger i top, men i stedet nabosognet Rungsted i Hørsholm Kommune. Her er den typiske indkomst før skat for beskæftigede på 736.077 kr.

Det er ligeledes interessant, hvordan sogne i forskellige egne af landet skiller sig ud fra resten af kommunen. Eksempelvis Hornbæk Sogn i Randers Kommune, hvor den typiske indkomst for beskæftigede er 475.427 kr. mod 389.376 kr. for hele kommunen, og Flade Sogn i Frederikshavn Kommune, hvor den typiske indkomst for beskæftigede er 457.062 kr. mod 384.524 kr. for hele kommunen, og Skydebjerg Sogn i Assens Kommune, hvor den typiske indkomst for beskæftigede er 447.094 kr. mod 386.166 kr. for hele kommunen.


Flest rige danskere i Hovedstadsområdet og omkring Aarhus

I det foregående afsnit undersøgte vi indkomsten for beskæftigede i de enkelte sogne. Nu løfter vi blikket til den samlede indkomstfordeling i Danmark og undersøger, hvor den rigeste og fattigste del af befolkningen er koncentreret.

Vi har inddelt hele befolkningen i indkomstgrupper på baggrund af deres families husstandsækvivalerede disponible indkomst. Det betyder, at vi ser på familiernes forbrugsmuligheder på baggrund af indkomsten efter skat og renteudgifter korrigeret for stordriftsfordelene ved f.eks. at være en stor familie med børn relativt til en enlig voksen. Dette indkomstbegreb kan være sværere at forholde sig til i kroner og øre sammenlignet med den personlige indkomst før skat, men når vi sammenligner på tværs af vidt forskellige grupper i samfundet, giver det et mere retvisende billede af, hvem der har de største og mindste forbrugsmuligheder i dagligdagen.

I det følgende ser vi på, hvor gruppen med de 10 pct. højeste indkomster bor.

Figuren herunder viser, hvor stor en andel af beboerne i hver kommune, der er blandt de 10 pct. rigeste danskere. På kortet har vi inddelt alle 98 kommuner i fire lige store grupper. De mørkeblå kommuner er dér, hvor flest af beboerne hører med til den rigeste tiendedel af befolkningen. Det er overvejende i Nordsjælland, Hovedstadsområdet og omkring Aarhus, at vi finder disse kommuner.

De lyseste kommuner er den fjerdedel, hvor færrest af indbyggerne er blandt de 10 pct. rigeste danskere. Det er kommuner i bl.a. Nord- og Sydjylland, på Fyn og Lolland-Falster.

I figuren herunder går vi i stedet for kommuner helt ned på de mindste administrative enheder, sognene. Dette kort afslører, at der også inden for kommunerne er store forskelle på, hvor de rigeste danskere bor. I flere af de nordsjællandske kommuner er der således tale om mindre enklaver, hvor de rigeste danskere i særdeleshed er koncentreret.

Det samme gør sig også gældende i andre dele af landet, hvor et enkelt sogn i en kommune kan have mere end dobbelt så mange beboere blandt de 10 pct. rigeste set i forhold til kommunens niveau. Det er bl.a. tilfældet i Blåvandshuk Sogn i Varde Kommune, Hjerting Sogn i Esbjerg Kommune, Sejs-Svejbæk Sogn i Silkeborg Kommune, Bredballe Sogn i Vejle Kommune, Risskov Sogn i Aarhus Kommune, Hasseris Sogn i Aalborg Kommune, Torslunde Sogn i Ishøj Kommune, Egebæksvang Sogn i Helsingør Kommune og Gadevang Sogn i Hillerød Kommune.

Tabellen herunder viser de 20 sogne i landet, hvor den største andel af beboerne er blandt de 10 pct. rigeste danskere. Listen består udelukkende af sogne nord for København samt Risskov Sogn i Aarhus Kommune. Af tabellen fremgår samtidig, hvor stor en andel af hele kommunens indbyggere, der er blandt de 10 pct. rigeste. Bemærkelsesværdigt finder vi sogne nær bunden af top-20-listen, der ligger under niveauet for kommunen. Det skyldes den massive overrepræsentation af de rigeste danskere i kommunerne Gentofte og Rudersdal.

Mange af sognene er desuden, ikke overraskende, gengangere fra opgørelsen af sognene med de højeste gennemsnitlige indkomster for beskæftigede.


Områder med lave indkomster er typisk omkring de større byer

Nu vender vi blikket mod bunden af indkomstfordelingen. Vi måler på andelen af beboerne i hvert sogn, der har en indkomst blandt de 20 pct. laveste indkomster. Denne gruppe består i overvejende grad af studerende, overførselsindkomstmodtagere og personer med løs tilknytning til arbejdsmarkedet. Derudover finder vi her selvstændige med små overskud og de fattigste pensionister. Vi ser på de laveste 20 pct. af indkomsterne frem for blot de 10 pct. laveste for, at sogne med mange studerende ikke vægter for tungt i opgørelsen.

Tabellen nedenfor viser de 20 sogne, hvor andelen af beboere med lave indkomster er højest. De tre øverste sogne skiller sig ud fra resten ved at have en markant højere andel med lav indkomst end de øvrige i tabellen. Det er Vollsmose i Odense Kommune, Gellerup i Aarhus og Tingbjerg i København – områder som alle er på ghettolisten. Her tilhører 60-64 pct. af indbyggerne den fattigste femtedel af befolkningen.

Går vi længere ned på listen finder vi en række centralt beliggende sogne i Aalborg, Aarhus og København og større provinskommuner som Holstebro, Kolding og Randers. I disse sogne er andelen blandt den fattigste femtedel af befolkningen på mellem 41 og 48 pct.


Metode: Sådan har vi gjort

Undersøgelsen er foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre med udgangspunkt i indkomstoplysninger for indkomståret 2019, bopæl pr. 1. januar 2020 samt oplysninger om arbejdsmarkedstilknytning ultimo november 2019.

I undersøgelsen indgår kun familier med fuldt skattepligtige voksne, og familier med en beregnet disponibel indkomst, der er negativ, udelades. Det drejer sig bl.a. om selvstændige med underskudsgivende forretning og personer, der realiserer store tab på aktier eller andre værdipapirer.

Til opgørelsen af de 10 pct. rigeste, inddeles hele befolkningen – inkl. børn og studerende - i ti lige store grupper, indkomstdeciler, på baggrund af familiernes husstandsækvivalerede disponible indkomst. Husstandsækvivalering betyder, at indkomsten korrigeres for stordriftsfordele, så den bliver sammenlignelig på tværs af forskellige familiestørrelser. Indkomstdecilerne er opgjort på landsplan.

Årsindkomsten for voksne, herunder beskæftigede, er opgjort som den samlede personlige indkomst før skat, som omfatter lønindkomst, honorarer og resultat af selvstændig virksomhed, offentlig overførselsindkomst, pensionsudbetalinger, formueindkomst fra aktier, renteindtægter og anden kapitalindkomst (dog ekskl. renteudgifter og lejeværdi af egen bolig) samt øvrig restindkomst, herunder børnebidrag. Indkomsten er opgjort ekskl. arbejdsgiveradministrerede pensionsindbetalinger.

Voksne er defineret som personer på 18 år og derover, der ikke er hjemmeboende børn.