Kontakt

Indhold
Arbejdsløshed / Ledighed

Coronakrisen ramte nyuddannede hårdt på ledigheden

Da coronakrisen ramte i foråret 2020, gik det i første omgang hårdt ud over jobchancerne for dem, der blev færdiguddannede i kvartalet op til den første store nedlukning. Både for faglærte og personer med en videregående uddannelse lå dimittendledigheden højere end normalt målt tre måneder efter endt uddannelse. De nyuddannede, der blev færdige senere på året, hvor samfundet ikke var lukket så kraftigt ned, oplevede til gengæld ikke nær så stor stigning i ledigheden. For nyuddannede faglærte og professionsbachelorer tyder tallene på, at stigningen i dimittendledigheden er aftaget, når man følger nyuddannede fra andet kvartal 2020. Analysen viser også at nyuddannede akademikere er hårdest ramt af dimittendledighed.

Hovedkonklusioner

  • 23,6 procent af de nyuddannede fra første kvartal 2020 var ledige 13 uger efter endt uddannelse. Til sammenligning gjaldt det kun for 16,7 procent af de nyuddannede fra samme kvartal 2019.
  • Nyuddannede akademikere blev ramt hårdest. Næsten hver tredje var ledig tre måneder efter endt uddannelse.
  • De, der blev uddannet senere på foråret i 2020, var ikke nær så hårdt ramt af stigende ledighed. Det gjaldt særligt for nyuddannede faglærte og professionsbachelorer.

  • Ca. 22 procent af de nyuddannede akademikere var ledige et halvt år efter endt uddannelse. Dermed var nyuddannede akademikere den gruppe, der har den højeste dimittendledighed.

  • For både faglærte og personer med videregående uddannelse betød coronakrisen også, at flere nyuddannede var ledige seks måneder efter endt uddannelse.

Analysen undersøger ledigheden for nyuddannede, da coronakrisen ramte i foråret 2020. Ud fra detaljerede registeroplysninger har vi undersøgt nyuddannedes vej fra dimission frem til sensommeren 2020. Der er set på to forskellige mål.

Til dels er det undersøgt, hvor mange nyuddannede, der er ledige 13-16 uger efter endt uddannelse, hvilket vil sige i den tredje måned efter endt uddannelse. Her har vi kunnet følge nyuddannede, der har afsluttet deres uddannelse frem til sommeren 2020.

Vi har også undersøgt, hvor mange, der er ledige 26-29 uger efter end uddannelse, dvs. i den sjette måned efter endt uddannelse. Her har vi kunnet følge dem, der har fuldført deres uddannelse frem til første kvartal 2020.

Coronakrisen betød, at flere nyuddannede begyndte deres karriere med ledighed.


Ledighed blandt nyuddannede er steget

Andelen af nyuddannede, der er ledige tre måneder efter endt uddannelse, er steget. Det ses, når man sammenligner andelen af ledige tre måneder efter endt uddannelse fra 4. kvartal 2019 til 1. kvartal 2020. Figuren viser, at nedlukningen og coronakrisen fra marts måned 2020 ramte dimittenderne på alle hoveduddannelsesgrupper.

I analysen har vi fordelt de uddannede efter det kvartal, hvor de færdiggjorde deres uddannelse. Vi har brugt data på kvartaler for at sikre, at der en vis volumen i datamaterialet. Det er forskelligt, hvornår man typisk dimitterer på de enkelte uddannelser. Faglærte dimitterer jævnt hen over året, mens personer med en kort eller lang videregående uddannelse typisk dimitterer om sommeren, og professionsbachelorer typisk dimitterer først på året. For alle fire hoveduddannelsesgrupper er der forholdsvis mange, der fuldfører uddannelsen i første og andet kvartal.

Kigger vi på tallene for 1. kvartal 2020 og sammenligner med året før, så er det tydeligt, at coronakrisen betød at det hen over foråret 2020 blev sværere for nyuddannede at finde arbejde. Flere var ledige tre måneder efter endt uddannelse sammenlignet med året før.

Tallene viser også, at andelen af ledige blandt nyuddannede fra 2. kvartal 2020 var nogenlunde tilbage på niveauet fra 2019. Det gælder især, når man ser på faglærte og professionsbachelorer, mens andelen af ledige med KVU og LVU stadig ser ud til at være mærket af coronakrisen. De fire figurer nedenfor viser udviklingen på de fire hovedområder.


Dimittendledighed har ramt forskelligt

Andelen af ledige blandt uddannede fra 2. kvartal 2020 ligger cirka to procentpoint over andelen fra året før for nyuddannede med KVU og LVU, mens ledigheden for nyuddannede faglærte og professionsbachelorer fra 2. kvartal 2020 er tilbage på niveau med 2. kvartal 2019.

Dykker man ned i tallene på de enkelte retninger, så ses det at stigningen i dimittendledigheden var bredt funderet på fagområder.


Akademikere hårdest ramt

Ofte beregner man udviklingen i dimittendledigheden for hele skoleår.

Ser man på seneste årgang, dvs. hvor man kigger på nyuddannede i skoleåret fra juni i året og til juli året før, så ses det at coronakrisen har medvirket til stigende ledighed for den seneste årgang af nyuddannede på alle uddannelser. Næsten hver tredje nyuddannet akademiker er ledig tre måneder efter endt uddannelse.


Færre nyuddannede er ledige med tiden

For de nyuddannede i 1. kvartal 2020 er det muligt at undersøge ledigheden i den sjette måned efter endt uddannelse.

Her måler vi altså ledigheden for nyuddannede, der afsluttede frem til slutningen af marts 2020, og følger dem frem til udgangen af september måned i 2020.

Som det fremgår af figuren nedenfor, så er der flere, der finder arbejde med tiden. Færre er ledige, når man ser seks måneder efter endt uddannelse sammenlignet med tre måneder efter.

Den stigende ledighed for nyuddannede som følge af coronakrisen ses, når man sammenligner 1. kvartal 2020 med året før. Alle fire grupper nyuddannede har oplevet stigende dimittendledighed i 2020.

Hvis man viser udviklingen siden 2006 ses det, at andelen af nyuddannede akademikere, der er ledige seks måneder efter endt uddannelse, nu er på højde med det niveau de oplevede i 2012.

Den løbende sæsonkorrigerede udvikling på kvartaler viser også tydeligt, at de nyuddannede, der færdiggjorde deres uddannelse i begyndelsen af 2020, har oplevet større dimittendledighed i kølvandet på coronakrisen.


Uddannelserne skal matche arbejdsmarkedets behov

Analysen viser, at coronakrisen betød en stigning i dimittendledigheden, men også at coronakrisen formentligt ikke har betydet en permanent forværret situation for nyuddannede, når man måler tre måneder efter endt uddannelse. Coronakrisen betød en mærkbar forværring for de nyuddannede, lige da landet lukkede ned sidste forår. For faglærte og professionsbachelorer viser tallene, at de, der blev uddannet frem mod sommeren sidste år, ikke oplevede større ledighed end året før. Mens akademikere og personer med kort videregående uddannelse, der blev uddannet sidste forår, oplevede en lille stigning i ledigheden.

Det er vigtigt, at vi som samfund holder et vågent øje med, om coronakrisen fortsat gør det sværere for nyuddannede at finde arbejde, og om de, der var ledige seks måneder efter nedlukningen stadig, hænger fast i ledighed.

Den helt store bekymring i den sammenhæng er også den fortsat høje andel af nyuddannede akademikere, der er ledige. Det er vigtigt at vi som samfund holder øje med om de uddannelser, der er på hylderne, matcher arbejdsmarkedets behov.  


Metode: Sådan har vi gjort

Analysen omfatter nyuddannede fra ordinære fuldtidsuddannelser på erhvervsuddannelserne, korte videregående uddannelser, professionsbacheloruddannelser og kandidatuddannelser. Analysen omfatter nyuddannede fra 2005 og frem til sommeren 2020.

Alle nyuddannede er fordelt efter dimissionsdatoen på deres uddannelse opgjort på kvartaler, rullende år og årgange, dvs. skoleår fra 1. juli året før til 30. juni i året. Årgang 2020 dækker således nyuddannede fra og med 1. juli 2019 til og med 30. juni 2020.

Analysen omfatter kun nyuddannede, der havde bopæl i landet opgjort pr. 1. januar i året, dvs. årgang 2020 skal have bopæl i Danmark 1. januar 2020.

Blandt de nyuddannede er det undersøgt, hvor mange der var ledige i uge 13-16 og 26-29 efter endt uddannelse.

Ledighed omfatter uger på følgende ydelser: dagpenge (herunder 6 ugers selvvalgt uddannelse), de midlertidige arbejdsmarkedsydelser og følgende (arbejdsmarkedsparate) kontanthjælpsydelser: kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse. Der ses bort fra supplerende dagpenge, da de er beskæftiget i ugen. Personer, der er i aktivering i løntilskud, indgår i ledighedsstatistikken, og er derfor medtaget, som ledighed her. Feriedagpenge indgår ikke.  

Fra 2009 registreres ledighed på 6-ugers selvvalgt uddannelse, hvilket betyder, at der er databrud i 2009. Før 2009 er der ikke informationer om ledige i 6 ugers selvvalgt uddannelse, hvilket kan betyde at andelen af ledige før 2009 er undervurderet.

Uddannelserne er desuden opdelt på Danmarks Statistiks fagområder.

Personer med en EGU er ikke omfattet af analysen.