Kontakt

Erhvervsuddannelser

Faglærte, der læser videre, klarer sig godt

Faglærte, der læser videre og får en kort eller mellemlang eller videregående uddannelse, klarer sig godt.

For fem udvalgte videregående uddannelser har vi estimeret effekten af en faglært uddannelsesbaggrund set i forhold til en gymnasial baggrund på erhvervsindkomsten.
 
Når vi tager højde for andre baggrundsforhold såsom køn, alder og karakterer, så giver en faglært uddannelse sig udslag i højere erhvervsindkomst for tre ud af de fem undersøgte uddannelsesgrupper.
 
Blandt nyuddannede med fem udvalgte korte eller mellemlange videregående uddannelser fra 2016 og 2017 har vi undersøgt betydningen af at have en faglært uddannelse på erhvervsindkomsten året efter endt uddannelse.
 
Blandt de nyuddannede, der er i beskæftigelse, har vi undersøgt den isolerede effekt af at være faglært set i forhold til at have en studentereksamen, når vi samtidig tager højde fra andre baggrundsforhold såsom fx køn, alder og karakterer fra grundskolen.
 
For automations- og procesteknologer, bygningskonstruktører og maskinmestre ser vi positive signifikante effekter på erhvervsindkomsten af at have en faglært uddannelse med sig. Størrelsen af effekterne varierer, men effekten af en faglært uddannelse estimeres til en indkomst, der er hhv. 35 procent, 6 procent og 14 procent større, end hvis man har en gymnasial baggrund. Effekterne er ret robuste.
 
For pædagoger og sygeplejersker har en faglært baggrund som udgangspunkt ikke betydning for erhvervsindkomsten.
 

Analysen er lavet i samarbejde med FH.