Kontakt

Ulighed

Forældrekøb vinder frem på det københavnske boligmarked

Hver fjerde mindre lejlighed på Nørrebro, Østerbro og Vesterbro er et forældrekøb, og hver anden af de mindre lejligheder har været et forældrekøb inden for de seneste 10 år.

Forældrekøb af ejerlejligheder er blevet langt mere udbredt i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune over de sidste 20 år.
 
I perioden fra 2000 til 2018 er antallet gået fra 4.000 til 8.300 forældrekøbslejligheder i Københavns Kommune og fra 630 til 1.340 i Frederiksberg Kommune.
 
I de mest populære bydele udgør forældrekøb omkring hver fjerde af de mindre ejerlejligheder. Helt i top ligger København N – eller Nørrebro – skarpt efterfulgt af København Ø og V. Områder som København S, NV, SV og Valby har dog set en stor vækst særligt over de seneste 10 år.
 
 

Forældrekøb bliver ofte videresolgt til barnet, især når boligpriserne stiger. Ser man på, hvor mange lejligheder i et område, der har været et forældrekøb inden for de seneste 10 år, er der tale om hver anden i de populære områder.

I denne analyse dækker forældrekøb ikke blot over situationer, hvor forældre anskaffer en lejlighed til deres barn under uddannelse. Det omfatter i stedet alle tilfælde, hvor en person – studerende eller ej – bor i en ejerlejlighed, som er ejet af dennes forældre, forældres partner og lignende, og hvor ejeren ikke selv bor i lejligheden.

Ud af 8.300 forældrekøbslejligheder i Københavns Kommune er 7.830 et klassisk forældrekøb ejet af en forælder – altså 94 procent. I de øvrige tilfælde er der typisk tale om, at forælderens nye partner ejer lejligheden.

Ud af 1.330 forældrekøbslejligheder i Frederiksberg Kommune er 1.230 et klassisk forældrekøb – altså godt 92 procent.

Omtalt af Politiken den 11. december