Kontakt

Offentlige finanser

Mindre frafald hos børn af ufaglærte giver milliongevinster for samfundet

Det er en god forretning for samfundet, hvis flere unge får en ungdomsuddannelse. Det gælder især børn af ufaglærte, hvor mange falder fra i systemet undervejs.

Det udløser milliongevinster for samfundet, hvis flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse.

Blandt børn af ufaglærte er det nemlig kun 6 ud af 10, der har mindst en ungdomsuddannelse som 25-årige. Blandt alle er tallet 8 ud af 10. Men langt de fleste af de ufaglærtes børn, der ikke har en ungdomsuddannelse, har faktisk været i gang. De er bare faldet fra undervejs. Derfor er der et stort potentiale for at hjælpe de unge igennem uddannelserne.

Frafald er dyrt i sig selv, men det er endnu dyrere, når unge ikke får en uddannelse overhovedet.

3,1 mio. kroner er den gennemsnitlige samfundsgevinst af en erhvervsuddannelse set over livet målt på de offentlige finanser. Det er, når man ser på ekstra skatteindbetalinger samt sparede udgifter til overførsler sammenlignet med, hvis man var ufaglært. Dermed er der ”plads til”, at vi f.eks. med håndholdte indsatser gør mere for at hjælpe unge igennem uddannelsessystemet.

Selv hvis de unge, der fremover gennemfører f.eks. en erhvervsuddannelse, klarer sig dårligere på arbejdsmarkedet end andre faglærte, vil det stadig være en god forretning for de offentlige finanser.

Bekæmpelse af frafald vil øge velstanden
Hvis vi derimod kigger på den samlede velstand i samfundet, vil den også vokse, hvis frafaldet mindskes, og de unge gennemfører f.eks. en erhvervsuddannelse.

Faglærte bidrager nemlig i gennemsnit med 4,7 mio. kr. mere gennem livet, end hvis de ikke havde haft en uddannelse.

Hvis vi kan øge velstanden ved at sænke frafaldet, er det et eksempel på en andengenerationsreform. Det er reformer, som forbedrer velstanden uden at øge uligheden og utrygheden. Det er en anden vej at gå end de ”gamle” reformer, der sænkede skatten på arbejde eller skar i de sociale ydelser for at få flere i arbejde.

Omtalt af Information den 26. oktober 2020