Kontakt

Arbejdsliv

Hotel og restauration er det mest ustabile jobmarked

Der oprettes årligt cirka 230.000 job af samme type, som nedlægges på andre arbejdssteder. Det svarer til cirka 8 procent af det samlede antal job. I hotel- og restaurationsbranchen er tallet hele 21 procent.

Når ét job nedlægges på en arbejdsplads for at opstå i en anden virksomhed i samme branche, og det sker i stor stil, så tyder det på, at arbejdsmarkedet er ustabilt for dem, der arbejder i branchen.

Det er nemlig af stor betydning for arbejdsmarkedets stabilitet og den enkeltes jobsikkerhed, hvor meget jobbene rykker rundt mellem forskellige virksomheder. Det kan være en lokal restaurant, som lukker, og hvor de ansatte finder lignende job i en anden restaurant, som pludselig åbner.

AE har undersøgt, hvordan forskellige brancher og uddannelsesgrupper er ramt af denne form for ustabilitet på arbejdsmarkedet. Vi har set på, hvor stor en andel af jobbene i Danmark der så at sige flytter fra en virksomhed til en anden virksomhed i samme område. I figuren herunder ses de fem mest udsatte brancher:

På arbejdsmarkedet generelt udskiftes 8 procent af jobbene årligt. Det vil sige, at i en branche i en kommune vil 8 procent af jobbene være nedlagt på en arbejdsplads og oprettet på en anden arbejdsplads.

Den mest ustabile branche er hotel- og restaurationsbranchen. Her udskiftes 21,4 procent af jobbene i en branche i en kommune hvert år.

Hvis vi ser på de mest stabile brancher – som altså ikke fremgår af figuren – er det især dele af industrien, der dominerer. Inden for elektronikindustri, transportmiddelindustri samt kemisk industri er det således under 1,5 procent af jobbene, der udskiftes årligt inden for samme kommune.

Ufaglærte er særligt udsat

Mens der overordnet set er 8,1 procent af jobbene, som nedlægges i en virksomhed og opstår i en anden virksomhed i samme kommune, er det godt 10 procent af de ufaglærte job. Det er markant højere end blandt de øvrige uddannelsesgrupper. For personer med lange videregående uddannelser er tallet eksempelvis 6 procent.

Ufaglærte står dermed ikke blot over for et arbejdsmarked med færre og færre ufaglærte job – de står også over for et arbejdsmarked, som har en mere ustabil natur end det øvrige arbejdsmarked.

Omtalt på Finans.dk den 25. august 2020