Kontakt

Ubalancer på arbejdsmarkedet

Mål om flere faglærte indfriet i hver tredje kommune

Cirka 20 procent af afgangseleverne har i år søgt imod erhvervsuddannelserne. Det er på niveau med sidste år og langt fra den politiske målsætning på 25 procent.

Tilbage i 2014 besluttede landets politikere, at det skulle være et mål, at 25 procent af afgangseleverne fra grundskolen valgte en erhvervsuddannelse i 2020.

Sådan er det ikke gået. Tallene for i år viser, at kun 20 procent har søgt mod erhvervsuddannelserne. Dermed ligger andelen på niveau med sidste år, og der er fem procentpoint op til målsætningen.

Der er store regionale forskelle i tallene, som figuren herunder viser. 30 kommuner lever nemlig op til målsætningen, og det er især kommuner i Jylland og i Region Sjælland. 32 kommuner ligger under 20 procent – bl.a. Odense, Aalborg, Aarhus og Københavns kommuner og en række kommuner i Nordsjælland. Bundskraberen er Gentofte med blot 3 procent, der har søgt en erhvervsuddannelse.

Andel af afgangselever fra grundskoler, der vælger erhvervsuddannelse

Kort kunne ikke indlæses
Segmenter kunne ikke indlæses

Det er problematisk, at andelen af unge, der har søgt ind på erhvervsuddannelserne, ikke er steget, og at tallet fortsat er så lavt. Arbejdsmarkedet og vores virksomheder har nemlig brug for flere faglærte. Det kan risikere at gå udover væksten og velfærden, hvis vi ikke har nok faglærte. Her er fødekæden direkte fra grundskolen enormt vigtigt.

Derfor er der brug for en endnu større indsats i tillæg til de mange initiativer, der allerede er gjort for at åbne de unge og deres forældres øjne for de muligheder, et svendebrev faktisk giver.

Omtalt af Børsen 26. juli 2020