Kontakt

Skat

Almindelige lønmodtagere får op til 5.000 kr. i gevinst

Beregninger af fordelingseffekterne af skattereformen fra regeringen og VK på a-kasser viser, at almindelige lønmodtagere får en gevinst på mellem 3500-5000 kroner - selv om dagpenge og kontanthjælp nedjusteres med reformen, er det ikke alle ledighedsberørte, der taber på skattereformen - analysen viser samtidig, at blandt LO’s a-kasser er det mellem 70-90 procent af medlemmerne, der får en gevinst.

Formålet med skattereformen er at lette skatten på arbejde. Fordeler man skattelettelsen, de stigende afgifter og den afdæmpede regulering af overførslerne ud på a-kasser ses det, at blandt de fuldtidsbe-skæftigede får almindelige lønmodtagere en gevinst på mellem 3.500-5.000 kr. fra skattereformen.

Det svarer til en relativ fremgang i den disponible indkomst på mellem 1,5-1,9 pct. Eksempelvis får elektrikere og metalarbejdere en samlet gevinst på omkring 4.500 kr., svarende til en fremgang i den disponible indkomst på 1,7 pct.

For medlemmer af 3F og FOA er gevinsten på omkring 3.500 kr. svarende til en fremgang i den disponible indkomst på 1,5 pct.

De a-kasse medlemmer der får den største gevinst er akademikerne. Det skyldes bl.a. at mange blandt akademikerne får hele gevinsten fra stigningen i topskattegrænsen.

Ikke alle ledige får et tab
Selvom dagpenge og kontanthjælp nedjusteres med reformen, er det ikke alle ledighedsberørte der taber på skattereformen. En del af de ledighedsberørte er således kun ledige noget af året og i beskæftigelse i resten af året.

Ledighedsberørte Metalarbejdere får i gennemsnit 0 kr. fra skattereformen. Det dækker altså over et gennemsnit af, at nogen ledighedsberørte får et samlet tab (fordi de er ledige store dele af året) og andre får en gevinst (da de kun er ledige en lille del af året, og beskæftigede resten af året).

Derudover afhænger gevinsten også af en evt. ægtefælles lønindkomst, da effekterne er vist husstandsækvivaleret. Blandt ledighedsberørte medlemmer af LO er effekten af skattereformen på mellem -900 og 600 kr.

Fordelingseffekter for alle medlemmer af a-kasserne
Medlemmerne af LO’s a-kasser får i gennemsnit en gevinst på 4.200-5.700 kr. fra skattelettelserne. Til gengæld får de et gennemsnitligt tab på den lavere regulering af overførsler mv. på 800-1.600 kr. og en stigning i afgifterne på omkring 1.000 kr. Det giver i alt en gennemsnitlig gevinst for medlemmer af LO’s a-kasser på 1.600-3.900 kr.

Måler man gevinsten relativt i forhold til den disponible indkomst så bliver nettoeffekten af skatteom-lægningen for medlemmer af LO’s a-kasser i gennemsnit en fremgang i den disponible indkomst på mellem 0,7-1,6 pct. af den disponible indkomst.

Blandt LO’s a-kasser er det mellem 70-90 pct. af medlemmerne der får en gevinst. Størst blandt elek-trikerne hvor knap 90 pct. får en samlet gevinst fra reformen, og mindst blandt 3F hvor 70 pct. får en gevinst.

Omtalt af Politiken d. 3. juli 2012