Kontakt

Skat

Mange almindelige lønmodtagere betaler i dag topskat

Hver tredje lærer og hver fjerde elektriker betaler i dag topskat, mens omkring hver femte metalarbejder og sygeplejerske betaler topskat - Hæver man topskattegrænsen med 50000 kroner, vil mere end hver tredje dansker, der i dag betaler topskat, gå fri - Samtidig vil mere end halvdelen af de almindelige lønmodtagere, der i dag betaler topskat, ikke længere blive ramt - For eksempel vil blot hver tiende lærer eller metalarbejder skulle betale topskat ved denne stigning i grænsen for, hvornår topskatten sætter ind.

Måler man på familieniveau er der endnu flere almindelige lønmodtagere, der rammes af topskatten. Eksempelvis er det omkring 1/3 af elektrikerne, HK’ere og pædagoger, der bor i en familie, hvor mindst en af de voksne rammes af topskatten. Blandt FOA’s medlemmer er det over 1/5, der bor i familier, hvor mindst en betaler topskat.

Hæver man topskattegrænsen med 50.000 kr. vil antallet af topskatteydere falde med over 35 pct. Blandt mange grupper af almindelige lønmodtagere er faldet endnu større. Eksempelvis vil andelen af NNF’ere og lærere, der rammes af topskat falde med omkring 67 pct., og blandt medlemmer af FOA, 3F og HK samt blandt sygeplejersker, metalarbejdere, pædagoger og i byggefagene vil andelen af topskatteydere blive omtrent halveret.

Beregninger fra bl.a. Skatteministeriet og Finansministeriet har vist, at en stigning i topskattegrænsen er den mest effektive måde at få arbejdsudbuddet til at stige. Samtidig vil det betyde et loft over, hvor stor en skattelettelse, der kan opnås. Det står i kontrast til at lette topskattesatsen, som giver en meget stor gevinst til de allerrigeste. En stigning i topskattegrænsen bør ledsages af et løft i beskæftigelsesfradraget samt et målrettet beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere. På denne måde kan man sikre, at gevinsten ved at arbejde stiger samtidig med, at der kommer en stor lettelse til almindelige lønmodtagere via både et større beskæftigelsesfradrag og en stigning i topskattegrænsen.

Omtalt i Berlingske 15. maj 2012.