Kontakt

Indhold
Opkvalificering

SOSU-uddannelser var populære blandt ledige, der tog uddannelsesløft med 110 pct. dagpenge

Ca. 1.500 ledige påbegyndte i 2020 og 2021 en erhvervsuddannelse på den nye uddannelsesløftordning, hvor man fik 110 pct. af dagpengesatsen under uddannelsen. Omkring hver tredje startede på en social- og sundhedsuddannelse. Tallene viser også, at mange var i beskæftigelse eller fortsat uddannelse i juni 2022.

Hovedkonklusioner

  • Blandt de personer, som begyndte et uddannelsesforløb med 110 pct. dagpenge frem til september 2021, startede ca. hver tredje på en social- og sundhedsuddannelse, dvs. 460 personer.
  • Derudover startede en tiendedel på industrioperatøruddannelsen, mens en anden tiendedel begyndte på en elektrikeruddannelse.

  • Knap hver tredje var over 50 år, og ikke-vestlige indvandrere udgjorde en femtedel af de påbegyndte forløb.

  • Lidt mere end halvdelen havde ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse ved uddannelsesstart, mens hver tredje havde en erhvervsfaglig uddannelse.

  • I juni 2022 var omkring en tredjedel i beskæftigelse, og ca. en tredjedel var overgået til et voksenlærlingeforløb, mens en sjettedel fortsat var i gang med et forløb i ordinær uddannelse på dagpenge.

Om analysen

I denne analyse ser vi nærmere på de første, som startede på et uddannelsesforløb med 110 pct. dagpenge.

Personer på uddannelsesløft med 110 pct. dagpenge er i denne analyse defineret ved dagpengemodtagere, som i en måned har fået udbetalt mere end den maksimale dagpengesats, og som i samme måned er i gang med et forløb i ordinær uddannelse.1   

Med denne definition var der 1.670 dagpengemodtagere, som begyndte på et uddannelsesforløb med 110 pct. dagpenge i perioden fra august 2020 til december 2021. Tallet er ca. 1.500 frem til september 2021.

For at kunne tage en erhvervsfaglig uddannelse med 110 pct. dagpenge skulle man være ufaglært eller være faglært med en forældet uddannelse.2  Derudover skulle man være dagpengemodtager og over 30 år.

Endelig var der krav om, at uddannelsen er på positivlisten.3  Frem til december 2020 var det kun muligt at tage uddannelser inden for mangelområder, men siden januar 2021 var positivlisten udvidet til også at omfatte SOSU-assistentuddannelsen samt flere uddannelser, som understøtter den grønne omstilling.


SOSU-uddannelser populære blandt ledige på uddannelsesløft

Tabel 1 viser, hvilke uddannelser dagpengemodtagerne startede på. Her har vi anvendt data fra Danmarks Statistiks uddannelsesregister, som på nuværende tidspunkt løber frem til september 2021.

Som det fremgår af tabellen, startede omkring hver tredje på en social- og sundhedsuddannelse.

11 pct. startede på industrioperatøruddannelsen, mens 9 pct. begyndte på en handelsuddannelse. Derudover var der også forholdsmæssigt mange, som startede enten på en elektriker- eller kontoruddannelse.

Tabel 1

Bred aldersfordeling

Tabel 2 viser aldersfordelingen blandt de personer, som startede på et uddannelsesforløb på 110 pct. dagpenge. Som det fremgår af tabellen, var knap hver tredje over 50 år.

Tabel 2

Uddannelsesløftet er populært blandt indvandrere

Tabel 3 viser, at tre fjerdedele var etniske danskere, mens hver femte var indvandrer eller efterkommer fra et ikke-vestligt land.

Tabel 3

Uddannelsesløftet er populært blandt ufaglærte

Tabel 4 viser, at lige over halvdelen var uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, da de påbegyndte uddannelsesløftet, mens en tredjedel havde en erhvervsfaglig uddannelse og en tiendedel en videregående uddannelse som højest fuldførte uddannelse.

Tabel 4

Mange var efterfølgende i beskæftigelse eller uddannelse

Figuren herunder viser arbejdsmarkedsstatussen i juni 2022 for samtlige personer, som har været i gang med et uddannelsesløft på 110 pct. af dagpengesatsen frem til december 2021.

Lidt mere end en tredjedel var i beskæftigelse, og lidt færre var i gang med et voksenlærlingeforløb, mens ca. en sjettedel fortsat var i gang med et ordinært uddannelsesforløb på dagpenge. Dermed er 46 pct. stadig i gang med en uddannelse.

Personer i beskæftigelse kan være færdiguddannede, f.eks. på social- og sundhedsområdet, eller hvis de har fået meget merit.

Figur

Det skal bemærkes, at tallene viser seneste status for alle, der begyndte på uddannelsesløft på 110 pct. dagpenge fra august 2020 til december 2021. De første begyndte et forløb for knap to år siden, mens de, der begyndte senest, har været i gang i omkring et halvt år.

Tabel 5 uddyber tallene i ovenstående figur.

Tabel 5

Regeringen bør videreføre 110-procents-ordningen

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der samlet set er ca. 2.700 personer, der er begyndt på en erhvervsuddannelse med 110 pct. dagpenge fra august 2020.4  Vores analyse indeholder af datahensyn de knap 1.700 personer, der begyndte frem til december 2021.

Muligheden for at kunne tage en erhvervsuddannelse med 110 pct. dagpenge gælder lige nu til slutningen af 2022. Socialdemokratiet foreslog i ”Danmark kan mere 1”5  at gøre muligheden permanent, og i det nye regeringsgrundlag6  står der, at regeringen vil arbejde for at styrke muligheden for at opkvalificere flere ufaglærte - men 110-procents-ordningen er ikke nævnt.

Det bør være en prioritet for den nye regering at videreføre muligheden for, at man som ledig kan tage en faglært uddannelse med 110 pct. dagpenge.

  • 1 I første del af analysen, hvor vi ser på antallet af uddannelsesforløb frem til december 2021, er ordinær uddannelse defineret via kode ’214’ i DREAM-registret. I udtrækket, hvor vi ser på påbegyndte uddannelser, er ordinær uddannelse defineret ud fra Danmarks Statistiks KOTRE-register over ordinære uddannelser.
  • 2En forældet faglært uddannelse defineres som en uddannelse, der ikke er brugt de seneste fem år.
  • 3https://star.dk/media/18946/positivliste-til-anvendelse-for-100-pct-af-dagpengene-under-puljen-til-uddannelsesloeft-2021.pdf
  • 4 https://bm.dk/nyheder-presse/nyheder/2022/10/historisk-mange-uddannelsesloeft-efter-mulighed-for-110-pct-dagpenge/
  • 5September 2021 Danmark kan mere I (fm.dk)
  • 6Regeringsgrundlag 2022 - Statsministeriet (stm.dk)