Kontakt

Overførselsmodtagere

Et godt sikkerhedsnet skaber fleksibilitet på arbejdsmarkedet

Et topfleksibelt arbejdsmarked, lav marginalisering og stor succes med at få arbejdsløse tilbage i job. Danmark har al grund til at bevare og styrke den danske flexicurity-model. Forringelser af dagpenge og kontanthjælpsloft er problematisk, fordi det rokker ved arbejdsmarkedets fundament. Et godt sikkerhedsnet er helt afgørende for at bevare dynamikken og fleksibiliteten.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udarbejdet en temapublikation om den danske flexicurity-model ”Et godt sikkerhedsnet skaber fleksibilitet på arbejdsmarkedet”.

Publikationen viser, at Danmark har et af de mest fleksible arbejdsmarkeder i verden. Samtidig er Danmark et af de lande, hvor allerflest i den arbejdsdygtige alder er i arbejde. Endelig topper Danmark ifølge Eurostats liste over, hvor gode landene er til at få arbejdsløse hurtigt i job. Vi har således meget at takke den danske flexicurity-model for, mener cheføkonom i AE Erik Bjørsted:

”Et udbygget sikkerhedsnet er forudsætningen for, at vi har et af de mest fleksible arbejdsmarkeder i verden. Desværre har meget af den offentlige debat kun handlet om økonomiske incitamenter. De sidste års reformer af dagpenge, det nye kontanthjælpsloft og integrationsydelsen har alle bidraget til at svække sikkerhedsnettet og trukket i retning af større ulighed og usikkerhed. Det er brandærgerligt,” siger Erik Bjørsted.

I den offentlige debat er dagpenge- og kontanthjælpssystemet blevet beskyldt for at invitere folk til at være på overførsler i stedet for arbejde. De seneste reformer af dagpengene og det netop vedtagede kontanthjælpsloft bygger på en logik om, at hvis man skærer tilstrækkelig i sikkerhedsnettet, kommer folk i job. Det er imidlertid den helt forkerte vej at gå, hvis vi fortsat skal sikre fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, understreger Erik Bjørsted:

”Der er ikke noget, der tyder på, at dagpenge og kontanthjælp holder folk tilbage fra at arbejde. Danmark er et af de EU-lande, hvor allerflest er i job. Vi spiller hasard med fleksibiliteten, når vi skærer i særligt dagpengesystemet. Sikkerhedsnettet er en vigtig forsikring mod arbejdsløshed for det brede flertal af lønmodtagere. Det er hele fundamentet for den høje fleksibilitet og til stor glæde for både arbejdsgivere og lønmodtagere. Hvis vi bliver ved med at file i fundamentet under vores arbejdsmarked, vil dynamikken og den store fleksibilitet begynde at vakle,” siger Erik Bjørsted og fortsætter:

”Det er afgørende, at vi ikke fortaber os i en ensporet jagt på større forskelsbeløb uden blik for, hvad værdien af et godt sikkerhedsnet er. Hvis vi vil sikre det fleksible arbejdsmarked, er det helt essentielt at sikre sikkerheden på arbejdsmarkedet.”

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 5. april 2016.