Kontakt

Overførselsmodtagere

Danskerne arbejder, når der er job - og det betaler sig

I den offentlige debat er parolen ”det skal kunne betale sig at arbejde” nærmest blevet overskrift på ethvert nyt politisk forslag om at skære i kontanthjælpen, nedsætte dagpengesatsen, genindføre kontanthjælpsloftet og give skattelettelser. AE’s nye publikation slår imidlertid fast, at det betaler sig at arbejde. Det er den korte konklusion i publikationen: ”Danskerne arbejder, når der er job – og det betaler sig”.

”Det skal kunne betale sig at arbejde!” lyder det igen og igen fra politikere og debattører. Det er en af de allermest brugte vendinger blandt politikerne på sociale medier.

På det seneste har der floreret utrolig mange tal og undersøgelser om, hvor mange der ikke har nogen økonomisk gevinst ved at arbejde – eller kun har en lille gevinst. Samtidig er parolen om, at ”det skal kunne betale sig at arbejde” nærmest blevet overskrift på ethvert nyt forslag om at skære i kontanthjælpen, nedsætte dagpengesatsen, genindføre kontanthjælpsloftet og give skattelettelser.

Selvfølgelig skal det kunne betale sig at arbejde. Det kan det heldigvis også. Analyserne i denne publikation slår fast, at der er økonomiske gevinster ved at arbejde. Danskerne vil gerne arbejde – og arbejder, når der er job.

Vi arbejder imidlertid ikke kun for pengepungens skyld. Der er mange andre parametre på spil. For mange er arbejdet en vigtig del af selvforståelsen, en spændende faglig udfordring og et sted, hvor man er social med sine kollegaer. At reducere arbejdslyst til et spørgsmål om forskellen på kontanthjælpen og en lønindkomst, er en meget enøjet betragtning.

Ud fra den offentlige og politiske debat om det danske arbejdsmarked kan man nemt få det indtryk, at arbejdsmarkedet fungerer dårlig. Det lyder næsten som om, at det er fordelagtigt at være på kontanthjælp. Der er dog ikke empirisk hold i disse påstande. Sammenligner man Danmark med andre lande, fremstår det danske arbejdsmarked meget velfungerende, fleksibelt og robust.

Det er vigtigt, at debatten om det danske arbejdsmarked ikke føres på baggrund af fordomme og enkeltstående tilfælde, der eksempelvis skærer alle kontanthjælpsmodtagere over én kam. Det er utrolig vigtigt, at vi er opmærksomme på, at den danske arbejdsmarkedsmodel grundlæggende klarer sig godt.

Hvis debatten om det kan betale sig at arbejde, drukner i misforståelser og grove generaliseringer, kan det i værste fald medføre indgreb, der mindsker fleksibiliteten af vores robuste arbejdsmarked og skubber flere ud i fattigdom. Mytedannelser og misforståelser kan nemt risikere at spænde ben for en sund arbejdsmarkedspolitik. Det er ingen tjent med.