Kontakt

Beskæftigelse

Dansk økonomi vågner af sit hi

AE's forårsprognose for dansk økonomi forventer en vækst på 2 pct. i år og 2,5 pct. til næste år. Der er i øjeblikket en række stærke tegn for dansk økonomi. Samtidig er der udefrakommende faktorer, der giver en stor indsprøjtning af vækstfremmere til både dansk og europæisk økonomi. Dansk økonomi er ved at vågne af sit hi og for alvor lægge krisen bag sig.

Chefanalytiker Frederik I. Pedersen uddyber:

”Dansk økonomi har været i fremgang gennem det sidste halvandet år. Arbejdsmarkedet har udviklet sig flot, boligmarkedet har været i bedring, reallønnen på det private arbejdsmarked har været i stigende, og forbrugertilliden er ikke set højere på denne side af krisen. Det er stærke tegn for dansk økonomi.”

Samtidig har en række udefrakommende faktorer ændret sig markant det seneste halve år. Olieprisen er styrtdykket, og ECB har igangsat et nyt pengepolitisk program, der har presset de i forvejen lave renter yderligere ned og givet en markant svækkelse af euroen over for dollaren.

”De udefrakommende faktorer giver en stor indsprøjtning af vækstfremmere til både dansk og europæisk økonomi. Forudsætningerne for at gribe opsvinget både herhjemme og fra udlandet tegner i øjeblikket ekstremt gunstige. Der er masser af penge i dansk økonomi, og lønkonkurrenceevnen er ikke set stærkere i mange år. Dansk økonomi er ved at vågne af sit hi og for alvor lægge krisen bag sig”, siger Frederik I. Pedersen.

Arbejdsmarkedet har udviklet sig positivt gennem længere tid. Det er forventningen, at arbejdsmarkedet fortsat vil udvikle sig pænt med en fremgang i beskæftigelsen i år på knap 20.000 personer og yderligere godt 20.000 i 2016.

”Med udsigt til fremgang i dansk økonomi har vi en god chance for at få svagere grupper som bl.a. kontanthjælpsmodtagerne med på vognen samt integrationen op i gear via øget jobskabelse. Det diskuteres allerede nu, om ikke finanspolitikken bør strammes. Det er en postgang eller to for tidligt. Erfaringer fra denne krise viser, at man skal være ekstremt påpasselig med den ”finanspolitiske bremse”. Vi må for alt i verden ikke gentage fejlen fra 2010, hvor den tidligere regering med den såkaldte ”genopretningspakke” fik bremset det dengang spirende opsving,” afslutter AE’s chefanalytiker.