Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Stort fald i ledigheden skal fortolkes varsomt

Ledigheden er faldet med 6.000 personer fra december til januar. Dagens tal er dog meget usikre og skal fortolkes forsigtigt. Kontanthjælpsreformen betyder, at mange kontanthjælpsmodtagere – specielt de unge – kan have skiftet kategori og derfor behandles anderledes i statistikken. Andre indikatorer, f.eks. antallet af nye jobannoncer på Jobindex, tyder dog fortsat på svag jobfremgang i 2014.

Bruttoledigheden er faldet med 6.000 fuldtidspersoner i januar. Dermed er der nu 142.800 personer i Danmark, som er arbejdsløse, hvilket svarer til 5,4 pct. af arbejdsstyrken. 

Danmarks Statistik påpeger, at dagens tal er usikre. I forbindelse med kontanthjælpsreformen kan mange kontanthjælpsmodtagere – herunder specielt de unge – nemlig have skiftet status i statikken.

Kontanthjælpsmodtagere, som før blev regnet som ikke-arbejdsmarkedsparate, og som derfor ikke talte med i bruttoledigheden, kan som følge af reformen have skiftet status, så de nu tælles med i bruttoledigheden. Omvendt kan personer, som før talte med i bruttoledigheden, være blevet erklæret ikke-jobparate/aktivitetsparate, og de vil i så fald ikke længere tælle med i bruttoledigheden.

Hvad vej vinden i øjeblikket blæser for det danske arbejdsmarked, ved vi derfor reelt først, når vi får tal for beskæftigelsen.

Indikatorer, som f.eks. antallet af nye jobannoncer på Jobindex, tyder dog fremadrettet på svag medvind.

Hvis forbrugertilliden samtidig holder de pæne takter, og Euro-området – herunder også de gældsplagede lande – lægger recessionen bag sig, som mange forventer, er der fortsat udsigt til en reel jobfremgang i 2014.