Kontakt

Beskæftigelse

Flere er kommet i job, men dansk økonomi har brug for en hånd

Beskæftigelsen er det seneste kvartal vokset med 4.000 personer. Dagens tal er en rigtig god nyhed. Selvom flere er kommet i arbejde, så har opsvinget i Europa tabt momentum og meget tyder på, at væksten herhjemme vil skuffe i 2. kvartal 2014. Derfor er det vigtigt, at man i finansloven går til den finanspolitiske grænse og holder hånden under dansk økonomi.

Nye tal for lønmodtagerbeskæftigelsen fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen det seneste kvartal er vokset med 4.000 fuldtidsbeskæftigede.

Set over det seneste år har lønmodtagerbeskæftigelsen også udviklet sig positivt – tallene er dog her påvirket af lærerlockouten sidste år, hvorfor væksten i beskæftigelsen set over det seneste år fremstår mere positiv end den egentlig er. 

Det er dog værd at bemærke, at der på det private arbejdsmarked, som ikke var påvirket af lærerlockouten i samme omfang, også har været en beskæftigelsesfremgang på 15.450 personer set over det seneste år.

Dagens tal er en rigtig god nyhed og tallene bekræfter samtidig de positive tendenser vi i øjeblikket ser på det danske arbejdsmarked, som for tiden er præget af få fyringer og flere stillingsopslag.

Selvom dagens beskæftigelsestal peger i den rigtige retning og flere kommer i arbejde, er der dog endnu ikke lagt op til jobfest. Forudsætningen for at de gode takter, som vi har set på arbejdsmarkedet, kan fortsætte, er begyndt at vakle.

Opsvinget i Europa har tabt momentum og meget tyder på, at væksten herhjemme vil skuffe i 2. kvartal 2014. Eksempelvis er det private forbrug – trods stærke forbrugertillidstal – endnu ikkefor alvor begyndt at røre på sig.

I det lys er det vigtigt, at man ved de kommende finanslovsforhandlinger går til den absolutte grænse og fortsat holder hånden under dansk økonomi.

Hvis man strammer grebet for tidligt om dansk økonomi, risikerer vi en gentagelse af den fejl man begik med den såkaldte ’genopretningspakke’ i foråret 2010, som dengang tog luften ud af dansk økonomi og kvalte opsvinget.