Kontakt

Beskæftigelse

Dansk vækst i bakgear, men fortsat fremgang i beskæftigelsen

BNP faldt med 0,3 pct. i 2. kvartal 2014. Forudsætningerne for fremgang i dansk økonomi er stadig til stede om end udfordret af udviklingen i udlandet. Det er ikke penge, der mangler i Danmark, men derimod forbrugerne og virksomhedernes lyst til at bruge dem. Det er i det lys og givet den øgede internationale økonomiske usikkerhed afgørende, at den offentlige sektor bruger de penge, der er afsat i budgetterne, og at finanspolitikken bruges helt til grænsen.

Ifølge det foreløbige nationalregnskab faldt BNP fra 1. til 2. kvartal 2014 med 0,3 pct. efter sæsonkorrektion. Nedgangen i BNP det seneste kvartal var på linje med det frygtede på baggrund af de nyeste indikatorer. De nye tal peger i retning af en nedjustering af vækstprognosen i år.

Den positive læsning i tallene finder vi i beskæftigelsen, der steg med 5.000 personer og samlet set er løftet med 27.000 personer siden 4. kvartal 2012. Udviklingen dækker over en fortsat fremgang i den private beskæftigelse på 6.000 personer, mens den offentlige beskæftigelse er faldet med 1.000 personer.

Forudsætningerne for fremgang i den hjemlige efterspørgsel er dog fortsat til stede. Der har været mærkbar fremgang på arbejdsmarkedet, boligpriserne har været stigende og er steget mere end forventet, reallønnen på det private arbejdsmarked er steget de seneste 6 kvartaler, og forbrugernes optimisme ligger nu helt oppe på linje med de gode år i nullerne.

Det er ikke penge der mangler i dansk økonomi – afspejlet i de rekordstore betalingsbalanceoverskud. Det er fortsat forbrugerne og virksomhedernes lyst til at bruge penge det kniber med. Det er i det lys og med den øgede økonomiske usikkerhed afgørende, at den offentlige sektor bruger de penge, der er afsat i budgetterne og at finanspolitikken - som fremlagt i finanslovsforslaget - bruges helt til grænsen.