Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Danmark har haft den største stigning i andelen af unge, der står uden for arbejdsmarkedet

Arbejdsløsheden i EU var i oktober på ca. 26,654 mio. personer. Dermed er arbejdsløsheden nogenlunde uændret den seneste måned. De unge er stadigvæk hårdest ramt. Arbejdsløshedstallene for de unge fortæller imidlertid kun en lille del af historien. Danmark har haft den største stigning i andelen af unge, som nu står uden for arbejdsmarkedet.

Ungdomsledigheden herhjemme er lav sammenlignet med resten af EU, men er stadig vokset voldsomt under krisen. Arbejdsløshedstallene fortæller dog ikke hele historien om, hvor hårdt de unge er blevet ramt af krisen.

Ungdomsledigheden i Danmark er således ”kun” vokset ca. halvt så meget, som beskæftigelsen er faldet for de unge. Langt flere unge har altså mistet arbejdet, end arbejdsløshedstallene antyder. Det skyldes, at arbejdsstyrken for de unge herhjemme er faldet voldsomt under krisen, og at flere har mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Ser man på de 15-24 årige, har Danmark faktisk har haft den største stigning i andelen, som står udenfor arbejdsmarkedet i EU. Andelen er vokset fra 26,5 pct. i 2.kvt. 2008 til 38 pct. i 2. kvt.2013.

Ser man på de lidt ældre unge mellem 25 og 29 år, får man det samme det samme billede. For de 25-29 årige er andelen, som står udenfor arbejdsmarkedet vokset mest i Danmark sammenlignet med resten af EU. For de 25-29 årige er andelen fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2013 vokset fra 12,3 til 20,2 pct.

Den voldsomme stigning i andelen af unge, som står uden for arbejdsmarkedet, skal dels ses i lyset af, at flere er begyndt på en uddannelse og ikke længere er en del af arbejdsmarkedet, men desværre er der også kraftige indikationer af, at mange unge er havnet ude på sidelinjen. Antallet af unge på kontanthjælp er bl.a. steget kraftigt under krisen.

Udviklingen er en indikation af, at krisen har skubbet flere unge ud på kanten af arbejdsmarkedet.