Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Arbejdsløsheden falder ikke længere

Bruttoledigheden steg lidt og var i juli på 134.400 personer. Arbejdsløsheden falder ikke længere og i lyset af de mange positive tal, som vi ellers har set for arbejdsmarkedet, er tallene en smule skuffende. Opsvinget i dansk økonomi er fortsat skrøbeligt, og der er stadigvæk brug for at holde hånden under dansk økonomi.

Den seneste måned er bruttoledigheden vokset med 500 fuldtidspersoner. Dermed er der nu 134.400 personer i Danmark, der er arbejdsløse, hvilket svarer til 5,1 pct. af arbejdsstyrken. 

Selvom arbejdsløsheden tilsyneladende ikke falder i øjeblikket, ser nøgletallene for arbejdsmarkedet fortsat pæne ud. Antallet af varslede fyringer har de første syv måneder af 2014 været det laveste siden 2007, og der kan også spores en opadgående tendens i antallet af stillinger på Jobindex.

Forudsætningerne for at de gode takter arbejdsmarkedet kan fortsætte, er dog begyndt at vakle. Der er desværre meget der tyder på, at væksten her i 2. kvartal vil skuffe – bl.a. fordi opsvinget i Europa har tabt momentum, og der herhjemme ikke for alvor er kommet gang i den indenlandske efterspørgsel – herunder det private forbrug.

Tilliden blandt de danske forbrugere er høj, men forbrugerne er fortsat afventende.

Derfor er det også nødvendigt at man fortsat fører en relativ lempelig finanspolitik. Flere iagttagere mener dog, at det er risikabelt at gå så langt i finanspolitikken, så underskuddet rammer den maksimalt tilladte grænse på 3 pct. af BNP, som Finansministeriet skønner vi kommer til.

De sidste fire år har Finansministeriet dog konsekvent overvurderet underskuddet på den offentlige saldo med i gennemsnit 38 mia. kr. årligt. – dvs. 150 mia. kr. set over de sidste fire år. Råderummet i dansk økonomi kan derfor godt vise sig at være større, end man umiddelbart tror på nuværende tidspunkt.