Kontakt

DEBAT

Manipulerende debat om kontanthjælp

De seneste uger er debatten om kontanthjælp blusset op. Senest har Venstre lanceret en kampagne, hvor man fremstiller det som om, at et par på kontanthjælp forgyldes. Debatten drukner i misforståelser, grove generaliseringer og manipulationer. Det kan det i værste fald medføre indgreb, der mindsker fleksibiliteten af arbejdsmarkedet og skubber flere personer, herunder børn, ud i fattigdom. Det er ingen tjent med.

De seneste uger er debatten om kontanthjælp blusset op. Der florerer udsagn som, at kontanthjælpsmodtagere »tjener« over 300.000 kr. om året, og at en enlig på kontanthjælp med børn får 365.000 efter skat. Senest har Venstre lanceret en kampagne, hvor man fremstiller det som om, at et par på kontanthjælp forgyldes. Det lyder næsten for godt til at være sandt – og faktum er, at det heller ikke er sandt. En kontanthjælpsmodtager i Danmark kan modtage omkring 130.000 kr. om året – og omkring 170.000 kr. om året før skat, hvis man har børn. Ikke mere.

Tallene har fået Venstre og Cepos til at foreslå et »moderne« kontanthjælpsloft og et ydelsesloft. Meldingerne er mange. Men lad os slå koldt vand i blodet, inden vi tager brødet ud af munden på kontanthjælpsmodtagerne og deres børn på baggrund af misvisende tal og fordrejninger.

Når vi hører om relativt høje indkomster for kontanthjælpsmodtagere, er det, fordi man bl.a. medregner værdien af børnepenge, boligsikring og friplads i dagsinstitutioner. Man lader som om, at det var løn efter skat. Ydelserne, der ligger ud over kontanthjælpen, har dog intet at gøre med, om man er på kontanthjælp eller i job. De udbetales, hvis ens indkomst er lav og man har børn.

Beregningerne omhandler en meget specifik familietype: En enlig kontanthjælpsmodtager med tre børn på præcis et, fem og ti år. Kontanthjælpen er i dette eksempel på ca. 170.000 kr. Derudover er der en række ydelser, som en lavtlønnet i job også har mulighed for. En enlig lavtlønnet i job kan eksempelvis modtage knap 43.000 kr. i børnefamilieydelse og 68.000 kr. i børnetilskud. Det er akkurat det samme beløb, som en kontanthjælpsmodtager med børn kan få. Der er således ikke tale om, at kontanthjælpsmodtagere bliver forgyldt i forhold til personer i job. En ufaglært lavtlønnet, der har præcis samme antal børn i den samme alder vil efter samme beregningsmetode have en indkomst på ca. 385.000 kr., selvom lønindkomsten før skat er på omkring 223.000 kr.

I svaret fra Beskæftigelsesministeriet, som Cepos udtaler sig på baggrund af, fremgår det da også sort på hvidt, at alle vil få en gevinst ved at arbejde. I svaret står der »de ovennævnte familietyper vil derfor alle opleve en forøgelse i rådighedsbeløbet ved overgang fra kontanthjælp til beskæftigelse.«

Parolen om, at »det skal kunne betale sig at arbejde« er nærmest blevet overskrift på ethvert nyt forslag fra Venstre og Cepos om at skære i kontanthjælpen og genindføre kontanthjælpsloftet. Det er dog en utrolig dårlig ide. Forskningen peger på, at effekterne af at sænke ydelserne for kontanthjælpsmodtagerne er næsten usynlige. Samtidig risikerer vi, at flere børn havner i fattigdom. Hvis debatten om kontanthjælp drukner i misforståelser, grove generaliseringer og manipulationer, kan det i værste fald medføre indgreb, der mindsker fleksibiliteten af arbejdsmarkedet og skubber flere personer, herunder børn, ud i fattigdom. Det er ingen tjent med.

Bragt i Berlingske d. 3. marts 2015