Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Faldende ledighed skyldes storm og mild vinter

Bruttoledigheden er faldet med 2.300 fuldtidspersoner i december. Dagens tal er en glædelig overraskelse, men kommer sandsynligvis også på en lidt dyster baggrund i form af efterdønningerne af stormene ”Bodil” og ”Allan”. Derudover kan den forholdsvis milde vinter i december have gjort en øget aktivitet mulig.

Bruttoledigheden er overraskende faldet med 2.300 fuldtidspersoner i december. De sidste par måneder har bruttoledigheden ellers været nogenlunde uændret. Dermed er der nu 148.200 personer i Danmark, som er arbejdsløse, svarende til 5,6 pct. af arbejdsstyrken.

Dagens tal er en glædelig overraskelse, men skal formentlig også ses i lyset af efterdønningerne af stormene ”Bodil” og ”Allan” samt den forholdsvis milde december måned, som kan have gjort en højere aktivitet mulig.

Bruttoarbejdsløsheden har igennem det meste af 2013 haft en faldende tendens, som dog til en vis grad skyldes udfaldet fra dagpengesystemet. Samlet er der således faldet mere end 30.000 personer ud af dagpengesystemet de første ti måneder af 2013. Udfaldet af dagpengesystemet er dog taget af.

Iflg. AK-samvirke faldt i januar 2013 1.756 personer ud af dagpengesystemet pr. uge mens udfaldet i oktober var faldet til 395 pr. uge.

Det lavere udfald af dagpengesystemet betyder, at det underliggende nedadgående træk i bruttoledigheden, som til en vis grad gav et kunstigt fald i bruttoledigheden i 2013, er taget af.

Dermed begynder udviklingen i bruttoledigheden fremadrettet formentlig også at tegne et lidt mere retvisende billede af den reelle situation på arbejdsmarkedet end det har været tilfældet i 2013, selvom tallet i 2014 fortsat til en vis grad vil være påvirket af udfaldet fra dagpengesystemet.

Selvom vi ser bort fra december-tallene tyder en del faktisk på, at arbejdsmarkedet er på vej mod bedre tider. Der slås fx flere stillinger op og antallet af varslede fyringer ligger på et meget moderat niveau. Samtidig har de sidste par kvartaler budt på vækst, boligmarkedet har lagt bunden bag sig, og der er begrundet håb om, at eurozonen i år lægger recessionen bag sig. Derfor er der i 2014 også udsigt til en reel omend moderat jobfremgang på det danske arbejdsmarked.

Forbrugerne er fortsat forsigtige, og der er stor usikkerhed omkring hvornår stemningsskiftet, som vi så i 2013, omsættes i til et højere privat forbrug, men de historiske erfaringer viser, at når først forbrugertilliden vender, vil det private forbrug typisk følge med. Grundet den lange og dybe krise vi har været igennem, kan det dog godt tage lidt længere tid end normalt.