Kontakt

Skat

Debat: Sænkelse af selskabsskat mangler økonomisk belæg

Regeringen vil sænke selskabsskatten til 20 procent - lavere skatter er dog ikke det eneste saliggørende for at øge beskæftigelse og vækst - når skatteindtægterne bruges på produktive investeringer i uddannelse og forskning, så kan de positive effekter på beskæftigelsen og vækst være langt større.

Regeringen vil sænke selskabsskatten til 20 pct., kunne man læse på Børsens forside tirsdag den 24. maj 2011, som ifølge avisen koster 5 mia. kr.

Meldingen kommer efter et forløb, hvor regeringen har fortalt, hvordan hver en krone skal vendes for at få pengene til at strække. Regeringen har valgt at forringe efterlønnen, halvere dagpengeperioden, køre med historisk stramme offentlige forbrugsrammer og spare godt 5 mia. kr. på uddannelse og forskning.

Alligevel er der ifølge regeringen plads til nye skattelettelser til virksomhederne. Finansieringen er ikke mere konkret, end at man vil se på erhvervsstøtten igen. Men selv, hvis der er 5 mia. kr. at hente her, så må man som økonom altid stille sig spørgsmålet, om man kan få mere for pengene et andet sted.

5 mia. kr. kan netop annullere regeringens uddannelses- og forskningsbesparelser. For er det vækst og beskæftigelse man vil have, så er uddannelse ifølge regeringen selv den mest centrale vækstmotor. I regeringens 2015-plan står der: ”Den vigtigste kilde til øget produktivitet er uddannelse”.

Danmarks selskabsskat ligger under gennemsnittet for EU15-landene og OECD og er lavere end nabolandene Sverige, Norge, England og Tyskland. Derimod har Grækenland og Irland en lavere selskabsskat, men man hører ikke regeringen fremhæve disse landes præstationer.

Nobelprismodtager i økonomi Joseph Stiglitz udtalte sig i et interview til DR2 Deadline den 13. maj 2011, om hvordan man via investerings- og arbejdsvejen skaber øget privat beskæftigelse, økonomisk vækst og derigennem øgede offentlige indtægter. Stiglitz sagde:

Øget afskrivninger kan være en måde at stimulere den private sektor…men bare at skære selskabsskatten er en hovedløs måde at løse problemet. Der er ingen beviser for, at det vil føre til nogen væsentlig forøgelse af investeringerne i landet."

Danmark har halveret selskabsskatten fra 50% til 25% de seneste 22 år. I samme periode har væksten været generelt faldende målt ved timeproduktiviteten. Der findes ikke empirisk belæg for at hævde, at lavere selskabsskat er en fantastisk vækstmotor. Det er endvidere bemærkelsesværdigt, at regeringens eget Vækstforum ikke anbefalede at sænke selskabsskatten. Og en undersøgelse bragt i Børsen den 4. april 2011 viste, at erhvervslivet prioriterer en sænkelse af selskabsskatten lavere end investeringer i uddannelse og forskning.

Børsen fremhæver i artiklen den 24. maj, at Tyskland har overvejet en halvering af sin selskabsskat fra 30% til bare 15%. Det ville da også være et stærkt argument i debatten. Det har imidlertid ikke været muligt at finde belæg for, at dette udsagn er korrekt. TV2 News fortalte derimod den 5. februar 2011 om, at den tyske forbundskansler Angela Merkel synes det er irriterende, at Irland har en meget lav selskabsskat og snakkede om at få harmoniseret selskabsskattesatserne i konkurrencepagten.

Heller ikke Vismændene kan i efterårsrapporten fra 2010 finde tegn på, at der i Danmarks selskabsskat er en hindring for investeringer.

Lavere skatter er ikke det eneste saliggørende for at øge beskæftigelse og vækst. Når skatteindtægterne bruges på produktive investeringer i uddannelse og forskning, så kan de positive effekter på beskæftigelsen og vækst være langt større.

Debat i Børsen d. 26. maj 2011