Kontakt

Beskæftigelse

Uskik: Finansministeriet skruer på ADAM-modellen

Historisk har der over en længere tidsperiode omtrent været et 1:1 mellem en stigning i arbejdsstyrken og beskæftigelsen. Tilpasningen tager dog tid. I ADAM-modellen tager det ca. 15 år. Finansministeriet har dog valgt at skrue på centrale parametre i modellen, som sikrer en hurtigere tilpasning. Danmarks Statistik har indtil videre ikke kunnet godtgøre Finansministeriets valg af parametre, hvorfor det er stærkt problematisk, at Finansministeriet skruer på ADAM-modellen.

Historisk har der været en forholdsvis tæt sammenhæng mellem et øget arbejdsudbud og beskæftigelse. Når arbejdsudbuddet vokser med eksempelvis 1 pct., øges beskæftigelsen efter noget tid også med 1 pct.

Både over tid og på tværs af lande er der empirisk på længere sigt omtrent en 1:1 sammenhæng mellem væksten i arbejdsstyrken i pct. og stigningen i beskæftigelsen i pct.

Hvor hurtigt går tilpasningen?
Hvis tiderne er gode, kan en øget arbejdsstyrke meget hurtigt slå ud i en tilsvarende højere beskæftigelse. Fra slutningen af 50’erne til 1973 (som var en god periode i dansk økonomi) følges arbejdsstyrken og beskæftigelsen i Danmark således meget tæt ad.

Omvendt, hvis tiderne er dårlige, vil det tage længere tid for arbejdsmarkedet at absorbere ekstra arbejdskraft.

Der er dog delperioder, hvor arbejdsstyrke og beskæftigelse ikke har fulgtes så pænt ad. Fra 1973 til 1993, som var præget af to oliekriser og de ”syv magre år”, som fulgte i kølvandet på ”kartoffelkuren” i 1986, blev arbejdsstyrken øget med godt 315.000 personer, men beskæftigelsen voksede kun med knap 6.000 personer.

Beskæftigelsen indhentede så fra perioden 1993-2001 arbejdsstyrken igen, hvor beskæftigelsen voksede med 200.000 personer, mens arbejdsstyrken var nogenlunde uændret.

Eksemplet illustrerer således, at det godt kan tage lang tid før øget arbejdsudbud slår helt igennem på beskæftigelsen.

Hvad siger de økonomiske modeller?
I Finansministeriets ”lommeregner” ADAM-modellen, som udvikles og vedligeholdes af Danmarks Statistik tager det ca. 15 år før beskæftigelsen er vokset lige så meget som arbejdsstyrken.

Finansministeriet har dog valgt at skrue på nogle centrale parametre, som sikrer en hurtigere tilpasning. Det gælder den såkaldte eksportpriselasticitet og importpriselasticitet.

Med de ændringer Finansministeriet har foretaget får man en tilpasningshastighed ned til 5-6 år.

Uskik at ændre på ADAM
Det er meget problematisk, at Finansministeriet vælger at øge eksport – og importpriselasticiteterne i ADAM, når ADAM-gruppen i Danmarks Statistik ikke har kunnet godtgøre så høje estimater.

ADAM-gruppen i Danmarks Statistik, som er den forskningsenhed, der udvikler og vedligeholder ADAM-modellen har i mange år undersøgt om elasticiteterne kunne være højere.

Indtil nu har man fra ADAM-gruppens side ikke øget priselasticiteterne, fordi man ikke har kunnet finde belæg for at gøre det. Det bør Finansministeriet og andre brugere af ADAM tage til efterretning og derfor afholde sig fra at øge eksport- og importpriselasticiteterne i ADAM.

Omtalt af Politiken d. 23. august 2015