Kontakt

Erhvervsuddannelser

Unge i Københavnsområdet har sværest ved at finde praktikplads

Det er markant sværere at finde praktikplads for unge i Københavnsområdet end i resten af landet. Her står mere end 6 elever og mangler en praktikplads i en virksomhed, hver gang én elev får en praktikplads. Det er markant mere end noget andet sted i landet.

Praktikpladsmanglen fortsætter med at stige. I maj 2014 stod 12.700 unge uden praktikplads i en virksomhed. Cirka halvdelen af de unge er i skolepraktik, hvilket betyder, at de kan fortsætte på deres uddannelse, mens de resterende 6.000 unge, der hverken i skolepraktik eller i praktik i en virksomhed kan risikere ikke at komme videre på deres uddannelse.

Alt i alt svarer praktikpladsmanglen til, at der i maj måned 2014 stod 4,7 elever og manglede en praktikplads, hver gang, der var en elev, som fik en aftale med en virksomhed.

Det er markant sværere for unge i Københavnsområdet at finde praktikplads end andre steder i landet. I Københavns omegn står mere end 6 elever og mangler en praktikplads i en virksomhed, hver gang én elev får en praktikplads.

Dette er markant mere end noget andet sted i landet og en tredjedel sværere end på Bornholm, hvor lidt under 4 elever står og ser til, hver gang én elev får en plads.

Sjællandske virksomheder skal tage langt større ansvar
AE har undersøgt virksomhedernes tilbøjelighed til at tage lærlinge blandt mere end 50.000 virksomheder inden for byggeri, industri og privat service.

Ser man på antallet af elever i forhold til ansatte med faglært baggrund viser det sig, at der i Nord- og Vestjylland er næsten 7 lærlinge pr. 100 faglærte i virksomhederne, mens det tilsvarende er under 6 lærlinge pr. 100 faglærte i København og Nordsjælland.

Generelt er billedet, at jyske virksomheder er langt bedre til at tage lærlinge end sjællandske virksomheder. I Jylland tager omkring hver tredje virksomhed lærlinge, mens det er omkring hver fjerde flere steder på Sjælland.

Det er paradoksalt, at under hver tredje virksomhed tager del i praktikpladssansvaret ved at have lærlinge ansat. Regeringen har med oprettelsen af praktikpladscentrene gjort meget for at imødekomme virksomhederne med indførelsen af korte uddannelsesaftaler, der således afhjælper de virksomheder, der stadig har svært ved at binde sig for lærlinge i hele uddannelsestiden eller er for specialiserede.

De virksomheder kan nu tage lærlinge i kortere tid end den fulde uddannelsestid. Endnu ser det ikke ud til at dette har fået virksomhederne til at tage flere elever, idet manglen på praktikpladser fortsat er massiv.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 19. juli 2014