Kontakt

Det danske klassesamfund

Uligheden er størst på Sjælland

Uligheden i Danmark er vokset med ca. 22 pct. over de seneste 10 år. Det dækker over store regionale forskelle. Uligheden er markant størst på Sjælland, hvor indbyggerne i den rigeste kommune har næsten dobbelt så stor indkomst efter skat som indbyggerne i den fattigste kommune.

Målt ved Gini-koefficienten er uligheden vokset med ca. 22 pct. i perioden 2002-2012. Uligheden er markant højere på Sjælland inkl. Lolland-Falster, end tilfældet er i Jylland og på Fyn.

De største indkomstforskelle mellem kommunerne ses på Sjælland inkl. Lolland-Falster. Her har indbyggerne i den rigeste kommune, Gentofte, en gennemsnitlig disponibel indkomst på godt 391.000 kr. Modsat har indbyggerne i den fattigste kommune, Lolland, en gennemsnitlig disponibel indkomst på godt 203.000 kr.

Langt de fleste af landets rigeste kommuner er placeret nord for København – blandt den rigeste fjerdedel er kun tre jyske kommuner; Odder kommune, Skanderborg kommune og dem meget lille Fanø kommune.

Kommunerne med de laveste gennemsnitlige indkomster finder vi især på Sydsjælland (inkl. Lolland-Falster), i Region Syddanmark samt Nordjylland.

Mens uligheden er størst på Sjælland, har stigningen i ulighed været lidt større i Jylland end i de øvrige landsdele over de senere år. I Jylland er Gini-koefficienten vokset med 5,1 point svarende til en vækst på godt 24 pct. fra 2002 til 2012.

Over de sidste 10 år er det områderne omkring København (Nordsjælland), Århus og Trekantsområdet, der har oplevet størst vækst i disponible indkomster, mens Lolland-Falster, Langeland og Sønderjylland er blandt de områder, der har oplevet lavest vækst.

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 20. november 2014