Kontakt

Uddannelse

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere

Gennem de sidste 10 år har der været en stor stigning i andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Det er især piger med ikke-vestlig baggrund, der i højere grad vælger at tage en videregående uddannelse. Blandt etniske danskere er andelen af mønsterbrydere ret konstant.

Betegnelsen "mønsterbryder" bruges om personer, der tager en højere uddannelse end deres forældre og derved "bryder mønsteret".

At være mønsterbryder har store positive effekter på vedkommendes beskæftigelse og indkomst. Og derudover mindsker det risikoen for at komme på offentlig forsørgelse.

Ifølge OECD, er Danmark et af de lande, hvor der er mindst forskel i andelen af unge, der opnår en uddannelse udover grundskolen, når man sammenligner unge med forældre der har en lang videregående uddannelse, med unge af forældre, der ikke har.

Og herhjemme ser vi i øjeblikket, at især flere unge med ikke-vestlig baggrund bliver mønsterbrydere. Således er andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere fra ikke-vestlige lande 33 procent, mens det for etniske danskere er 22 procent.

Forældres uddannelsesniveau har fortsat stor indflydelse
Til trods for at Danmark generelt er kendetegnet ved at have en forholdsvis høj uddannelsesmobilitet, har forældrenes uddannelsesniveau stor betydning for hvordan de unge klarer sig.

Blandt 25 til 26-årige med ufaglærte forældre, er det næsten 40 procent, der hverken er i gang med eller har opnået en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Den tilsvarende andel blandt jævnaldrende, hvis forældre har en videregående uddannelse, er 16 procent.

Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund bliver oftere mønsterbryder
I 2012 var det knap 23 procent af de 25 til 26-årige etniske danskere med ufaglærte forældre, som var i gang med eller havde afsluttet en videregående uddannelse.

Til sammenligning var det knap 33 procent af unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund.

Og en opdeling på køn viser, at stigningen i andelen mønsterbrydere blandt efterkommere fra ikke-vestlige lande hovedsageligt er trukket af kvinderne.

Mellem 2002 og 2012 er andelen af kvindelige efterkommere med ikke-vestlig baggrund og ufaglærte forældre, som tager en videregående uddannelse, steget fra omkring 25 procent til 43 procent i 2012.

Den tilsvarende udvikling ses ikke hos de mandlige efterkommere med ikke-vestlige rødder. Og i samme periode har udviklingen stort set været konstant for etniske danskere.

Omtalt af Politiken d. 5. april 2014