Kontakt

Velstand

Stærkeste lønkonkurrenceevne siden 1995

Dansk industri har den stærkeste lønkonkurrenceevne siden 1995. Forholdet mellem virksomhedernes omkostninger til løn og den værdi, der skabes i virksomhederne, har de senere år udviklet sig til Danmarks fordel, når man sammenligner med udenlandske virksomheder. Danske virksomheder skaber stor værdi, og lønkonkurrenceevnen er forbedret med 11 pct. over de seneste 20 år.

Dansk industris lønkonkurrenceevne er den stærkeste siden 1995.

Den relative lønkvote sætter den udenlandske lønkvote i forhold til den danske. Lønkvoten måler virksomhedernes lønomkostning i forhold til den værdi, der skabes i virksomhederne, og et fald i lønkvoten vil derfor betyde, at virksomhederne for en given lønomkostning skaber mere i værdi. Derfor vil et fald i den relative lønkvote betyde, at den danske lønkonkurrenceevne forværres. Modsat vil en stigning i den relative lønkvote betyde, at den danske lønkonkurrenceevne forbedres.

Dansk industris lønkonkurrenceevne er i 2013 forbedret med 11 pct. i forhold til 1995, og dansk industri har derfor den stærkeste lønkonkurrence siden 1995. 

Den kraftige forbedring af dansk industris lønkonkurrenceevne siden 2007 og frem til i dag, skyldes især, at den danske lønkvote siden krisen har været faldende. Helt så entydig har tendensen imidlertid ikke været i udlandet; fra 2007-2009 steg den udenlandske lønkvote, hvorefter den frem til 2011 faldt og siden da er steget igen. Udviklingen siden krisen har således været forskelligartet i Danmark og udlandet. Mens den danske lønkvote fra 2007-2013 er faldet knap 12 pct., er den udenlandske lønkvote steget knap 5 pct. Resultatet af udviklingen er, at den danske lønkvote i 2013 er lavere end den udenlandske lønkvote. Konkurrencemæssigt står vi derfor i en god position.

Udviklingen på brancheniveau viser en brancheglidning bort fra brancher med høj lønkvote og relativ lav produktivitet over mod brancher med lav lønkvote og høj produktivitet. Det tyder på en udvikling, hvor de mest konkurrencedygtige brancher fylder stadigt mere i dansk industri.

Billedet er, at højproduktive brancher som medicinalindustrien og maskinindustrien fylder stadigt mere i dansk industri.

I analysen er fokus på det snævre begreb lønkonkurrenceevne. Konkurrenceevnen omfatter imidlertid meget mere end løn og priser alene. Kvalitet, design, bæredygtighed, god infrastruktur og fornuftig uddannelse af arbejdskraften er bare nogle af de forhold, som også har betydning for den danske konkurrenceevne.

Udviklingen i industriens lønkonkurrenceevne er bare ét blandt flere tegn på, at Danmark har en stærk konkurrenceevne.

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 9. juni 2015.