Kontakt

Overførselsmodtagere

Pæn forskel på lavtlønsindkomster og kontanthjælp

I debatten om, hvorvidt det betaler sig at arbejde, har det været fremhævet, at det for visse grupper ikke kan betale sig at tage et arbejde frem for at være på kontanthjælp. Sammenligninger af kontanthjælpsmodtagers disponible indkomst med den typiske startløn for en butiksansat viser, at det kan betale sig at arbejde.

For at vise gevinsten ved at arbejde sammenlignet med at modtage kontanthjælp, er der set på forskellige eksempler. Regneeksemplerne er udarbejdet ved hjælp af Økonomi- og Indenrigsministeriets ’Familietypemodel’.

Det har været fremme i debatten, at der for et lille antal personer ikke er en gevinst ved at tage et arbejde. Finansministeriet kalder selv de personer, som har en meget lille gevinst ved at arbejde for ”et hypotetisk øjebliksbillede" Det er et øjebliksbillede og tager ikke højde for, at det ofte er en investering i at få en fod ind på arbejdsmarkedet, sikre en fast tilknytning og øge sin mulighed for kompetence- og lønløft.

Derfor er det også vigtigt at pointere, at der er forskel på startlønnen og mindstelønnen. Udover mindstelønnen, har man nemlig eksempelvis som nyansat butiksassistent krav på en række tillæg, hvis man arbejder om aftenen og i weekenderne. Og det vil man typisk gøre som nystartet.

Derfor vil en sammenligning mellem kontanthjælp og mindstelønnen som udgangspunkt for vurderingen af, om det betaler sig at arbejde være en hypotetisk beregning, som ikke afspejler de virkelige forhold. HK oplyser således, at den typiske startløn for butiksansatte det første år er på ca. 225.000 kr. uden pension.

Sammenligninger af kontanthjælpsmodtagers disponible indkomst med den typiske startløn for en butiksansat viser, at det kan betale sig at arbejde.

Forskellen på den typiske startløn for en butiksansat det første år sammenlignet med en kontanthjælp er på mellem 25.000-42.000 kr. årligt efter skat afhængig om vedkommende har børn eller ej.

Ser man på forskellen i disponibel indkomst mellem en kontanthjælpsmodtager og en faglært, der har en relativ lav indkomst, så varierer forskellen mellem 55.000-85.000 kr. årligt, afhængig af om vedkommende har børn eller ej.

Ser man på en ufaglært uden børn med en relativt lav indkomst, er gevinsten ved at arbejde sammenholdt med kontanthjælp på ca. 58.000 kr. årligt, hvilket svarer til lidt under 5.000 kr. pr. måned. Hvis begge har et barn i børnehave, er gevinsten ved arbejde omkring 35.000 kr. årligt.

Omtalt af Søndagsavisen d. 18-20. april 2014