Kontakt

Arbejdsmarked

Lidt færre rekrutteringsproblemer i dansk økonomi

Der har den senere tid været fokus på tiltagende flaskehalsproblemer i dansk økonomi. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser dog, at antallet af rekruttingsproblemer ikke er steget det sidste halve år - tværtimod. Samtidig viser undersøgelsen, at virksomhederne kan gøre mere for at rekruttere herunder forsøge at anvende de officielle kilder.

Rekrutteringsundersøgelsen fra 1. halvår 2014, hvor 13.647 virksomheder har deltaget, viser, at virksomhederne i Danmark havde problemer med at rekruttere til knap 9.200 stillinger. I 1. halvår 2013 var det til sammenligning problemer med at rekruttere til 9.400 stillinger. Der er altså ikke tegn på stigende rekrutteringsproblemer - tværtimod.

Det skal bemærkes, at rekrutteringsproblemer ikke er det samme som, at der står 9.200 ubesatte stilling i dansk økonomi på en vilkårlig dag. Dels er størrelsen afhængig af måleperioden - jo længere måleperiode jo større tal. Dels er der situationer, hvor virksomheden får besat stillingen med en anden type arbejdskraft end oprindelig planlagt. Det kan f.eks. være, at man har søgt efter en pædagog, som man ikke har kunnet få, men i stedet har fået ansat en pædagogmedhjælper. Det vil stadig tælle som et rekrutteringsproblem i undersøgelsen.

I 65 pct. af rekrutteringsforløbene slog virksomheden ikke stillingen op på Jobnet. I 85 pct. af rekrutteringsforløbene tog virksomhederne ikke kontakt til det kommunale jobcenter.  Kun i 4 pct. af rekrutteringsforløbene tog virksomheden kontakt til en a-kasse/fagforening. Det viser, at virksomhederne også selv har et medansvar for rekrutteringsproblemerne.

En opgørelse fra den nye ”Hotline” for landsdækkende rekrutteringsproblemer viser, at der har været 34 henvendelser til 179 stillinger herunder 13 inden for industrien.

Samlet er det derfor for tidligt at advare mod generelle flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked.

Omtalt af Børsen d. 7. juli 2014