Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Kun få private stillinger slås op i Jobnet

Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at antallet af ledige stillinger i de arbejdsløses jobdatabase, Jobnet, er vokset lidt de seneste måneder, men overordnet er der fortsat få ledige stillinger i Jobnet. Udbuddet af ledige stillinger i Jobnet svarer til, at der igennem 2013 har været ca. 16-17 bruttoledige om hver ledig stilling i Jobnet. Før krisen var der 3½ arbejdsløse pr. ledig stilling i Jobnet.

Udbuddet af ledige stillinger i de arbejdsløses jobdatabase Jobnet er på trods af små stigninger de seneste måneder fortsat meget lavt.

Antallet af ledige stillinger i Jobnet.dk er generelt faldet voldsomt under krisen. Før krisen var der således på en given dag ca. 20-25.000 ledige stillinger, mens der i oktober 2013 blot var ca. 9.500 ledige stillinger på Jobnet.

De 9.500 ledige stillinger i Jobnet dækker over ca. 3.200 ledige stillinger i det offentlige og 6.300 ledige stillinger på det private arbejdsmarked.

Udbuddet af ledige stillinger på Jobnet svarer til, at der igennem 2013 har været 16-17 arbejdsløse for hver ledig stilling på Jobnet, mens der før krisen var 3½ arbejdsløse for hver ledig stilling på Jobnet.

Man skal dog være opmærksom på, at udbuddet af ledige stillinger på arbejdsmarkedet reelt er større end på Jobnet, fordi det langt fra er alle stillinger, som slås op på Jobnet, hvorfor ovenstående forhold ikke skal tages som udtryk for forholdet mellem ledige stillinger og arbejdsløse på hele arbejdsmarkedet.

Det er dog paradoksalt, at så få stillinger slås op på Jobnet, fordi arbejdsløse som minimum er forpligtigede til at tjekke opslag på Jobnet. Hvis arbejdsløse ikke tjekker jobopslag på Jobnet, kan de således blive udsat for sanktioner.

Arbejdsgivere kan gøre mere for at undgå rekrutteringsvanskeligheder
En anden analyse fra AE viser, at de ledige stillinger, som slås op i Jobnet, besættes relativt hurtigt og effektivt samtidig med, at det danske arbejdsmarked generelt lider under få rekrutteringsvanskeligheder.

Selvom de ledige stillinger ser ud til at blive besat forholdsvist effektivt herhjemme, og der er relativt få rekrutteringsvanskeligheder på det danske arbejdsmarked, kan arbejdsgiverne gøre mere for at søge bredere og dermed være med til at øge effektiviteten på det danske arbejdsmarked.

Mange stillinger slås paradoksalt nok ikke op i de arbejdsløses jobdatabase, Jobnet, selvom de arbejdsløse er forpligtigede til at tjekke jobopslag på Jobnet.

Arbejdsløse skal naturligvis søge bredt og ikke kun begrænse deres jobsøgning til Jobnet eller Jobindex, men arbejdsgiverne har også et ansvar i form af at annoncere bredt efter arbejdskraft.

Omtalt af Politken d. 13. november 2013